En 22-årig terrordömd man som släppts ur grekiskt fängelse har rest till Göteborg. Ytterligare en terrordömd man väntas bli fri inom kort och avser också resa till Sverige.

Männen greps vid gränsen till Turkiet 2016. De hade då macheteknivar, uniformer och annan ”stridsutrustning” i bagaget plus drygt 60.000 kronor i fyra olika valutor. Polisen misstänkte att de skulle ta sig till Syrien för att ansluta till Islamiska staten. 2017 dömdes båda till maxstraffet femton års fängelse för medlemskap i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial. De överklagade och fick i ny domstolsprövning sänkta straff, nio respektive sju år och tre månader.

Men trots dessa domar 22-åringen släppts och kunnat resa till anhöriga i Göteborg. UD kan inte lämna några uppgifter om varför han släppts på fri fot trots att det borde vara flera år kvar av fängelsestraffet. Även den andre mannen väntas bli försatt på fri fot inom kort, enligt uppgifter till P4 Göteborg.