VÄSTERÅS. FBI larmade svensk polis om ett misstänkt farligt föremål i en flerfamiljsfastighet i Tillberga i Västerås i onsdags kväll. Ett tiotal boende evakuerades och insatsen fortsatte under torsdagen. Det är anmärkningsvärt att en amerikansk myndighet upptäckte brottet först.

– FBI slog larm sedan de upptäckt skriverier på ett internetforum. Någon form av kemikalier har hittats i källaren säger kammaråklagare Sophia Berling. Det är hon som leder utredningen.

Nationella bombskyddet har varit på platsen och tagit om hand föremålet. Vid tillfället ryckte även räddningstjänst och ambulans ut. Det skedde som en rutinåtgärd.

Flerfamiljshuset var fortfarande avspärrat och bevakat på torsdagsmorgonen. Nationella bombskyddet avslutade sitt arbete under natten och skulle senare på dagen återuppta sitt arbete. Det är okänt varför arbetet inte slutfördes.

Åklagaren uppger att en ung person misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Personen är under 15 år och har inte gripits.