Socialdemokratins stora vallöfte blev en veckas extra ledighet för föräldrar. Och målgruppen är så många väljare som möjligt, alltså föräldrar till friska barn, medan man sparar in på stöd till funktionsnedsatta barn och vuxna.

Förslaget kallas för en familjevecka och innebär att föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Man kan utan tvekan kalla löftet ett rent röstköp, eller försök därtill. Det finns en tydlig inriktning på störst möjliga mängd väljare. Familjedagarna utgår från föräldrarna, inte från barnen. Det betyder att ensamstående föräldrar får 5 dagar per barn, medan familjer med två föräldrar får 10 dagar per barn.

Än värre fördelningspolitik blir det om man ser hur regeringen agerar mot de betydligt färre funktionsnedsatta barnen. Där sparar regeringen, till starka protester. Men här utmanas betydligt färre väljare.

Många jämför detta vallöfte med ”maxtaxan” på dagis som lanserades i valrörelsen 1998. Men det löftet innebar att fler föräldrar fick möjlighet att gå upp i arbetstid, eftersom dagis blev billigare. Det nya förslaget om familjedagar har motsatt effekt, föräldrarna jobbar mindre och finns färre dagar i arbete. Det kommer att slå mot många arbetsplatser, inte minst sjukvården där det redan är brist på sjuksköterskor. Med familjedagar kommer de att vara borta från våren än mer på sommaren.

Löftet kostar skattebetalarna 5,6 miljarder kronor, men den samhällsekonomiska kostnaden blir hela 32 miljarder kronor eftersom folk kommer att arbeta mindre. Det visar en preliminär analys från Svenskt Näringsliv. Det är kostnaden för minskad arbetat tid och minskad produktivitet. Det slår hårt mot landets tillväxt om de som har arbete jobbar mindre.

Samtiden rapporterade igår att polisen påminner väljarna om att det är förbjudet att sälja sin röst. Det är dock inte förbjudet för partier att försöker köpa röster.