POLITIK. Partiet stöttade grymma diktaturer. Samt svek demokratirörelser under decennier. Vänsterpartiet har inte gjort upp med mörka historia. Det säger före detta vänsterpartisten Magnus Utvik, som skrivit en bok om partiets svek.

Författaren Magnus Utvik granskar Vänsterpartiet i boken ”Partiet på kant med (v)erkligheten: en historia om solidaritet”. I TV4 Nyhetsmorgon berättar han om Vänsterpartiets kommunistiska historia.

Han menar att sveket som Vänsterpartiet gjort i årtionden mot demokratirörelser och dissidenter är mycket allvarligt – och att det inte alls talas om det.

– Det är en väldigt, väldigt mörk historia, mer mörk än SDs, särskilt när man tänker på att sveket mot demokratirörelsen i Östeuropa höll på i årtionden.

Propagandabok
Startskottet till att skriva om Vänsterpartiets historia var att Utvik hittade en propagandabok utgiven i Östtyskland, och läste hur kommunismen beskrevs som ett paradis.

– Det står inget om Stasi, den fruktade säkerhetspolisen, om politiska fångar, om präster och andra dissidenter som hamnade i Stasis tortyrkammare.

Detta talas det inte om i partiet alls.

– Helt obegripligt att medlemmarna inte känner till Vänsterpartiets väldigt, väldigt mörka historia.

Imperium
Det var ett imperium på 400 miljoner människor i de stalinistiska diktaturerna. Vänsterpartiet hade kontakt med alla dessa utom Albanien, fortsätter Utvik.

– Men när man stött dessa diktaturer kom demokratins förkämpar i kläm.

Han talar om fackföreningsrörelser, de som bildade fackföreningarna – som Solidaritet i Polen, demokratiuppropet i Charta 77 i dåvarande Tjeckoslovakien och dissidenter i Sovjet som blev inspärrade på mentalsjukhus.

– Detta svek har Vänsterpartiet aldrig talat om eller utrett.

Ideologi som rättfärdigar
– Hur kunde vi svika de här människor så mycket? Vad var det i vår egen ideologi som gjorde att det kunde rättfärdigas? Och hur ska vi gottgöra alla människor vi har svikit? frågar han sig.

Han citerar en tjeckisk flykting som kritiserar partiet: ”Vänsterpartiet tar avstånd från diktaturerna först när man börjar skjuta arbetare.”

– Hur kunde man svika demokratirörelsen? Hur kunde vi underlåta att inte stödja en fackföreningsrörelse som Solidaritet i Polen, som stöddes av tio miljoner arbetare?

100 år av svek
Förra året firade Vänsterpartiet ”100 år av solidaritet”.

– Men det kunde lika gärna stå 100 år av svek och solidaritet, säger Utvik.

Magnus Utvik menar att vänstern skyller ifrån sig och tror sig sitta inne på den vetenskapliga socialismen, men att alla måste ta sitt eget ansvar. Han vill ha en ny vitbok som gör upp med detta. Vitboken från -93 tar bara upp kontakterna med broderpartierna, men ingen djupgående analys har gjorts. 

– Partiet måste gå till grunden med detta.

Totalitärt tänkande
Men historien slutar inte där, med stöd till stalinister förr. Det totalitära tänkandet fortsätter, hävdar Utvik.

– 2017 demonstrerade Vänsterpartiet  tillsammans med Kommunistiska partiet i Göteborg, som hyllar Stalin och Nordkorea, och skriver i partiprogrammet att socialismen mycket väl kan innebära en stalinistisk enpartistat i Sverige.

– De är de krafterna idag som sig Vänsterpartiet solidariserar sig med – det är otroligt skrämmande.

Vänsterpartiet var också inbjudna till nyhetsmorgon men tackade nej.