Toppkandidaten Mikail Yüksel (C) uteslöts ur Centerpartiet igår, men han står kvar på riksdagslistan och kommer att kunna bli vald till riksdagsledamot.

Skälet till uteslutningen ur Centerpartiet uppges vara att Yüksel haft mer samröre med den våldsbejakande och extrema turkiska organisationen Grå vargarna än han tidigare uppgivit.

Men eftersom riksdagsvalsedlarna har fastställts kan partierna inte stryka några namn. Blir Mikail Yüksel vald, kommer länsstyrelsen i enlighet med vallagen att bekräfta att han blivit vald till riksdagsledamot, vad Centerpartiet än tycker om det.

Grå vargarna är en fascistisk islamistisk organisation som ofta använt våld mot meningsmotståndare.

– Grå vargarna brukar förknippas med mycket politiskt våld så långt tillbaka som till 1970-talet. De anklagas också för att ligga bakom hundratals mord och flertalet attentat mot vänsteraktivister, säger docent Klas Grinell vid Göteborgs universitet till G-P.

På senare år har president Erdogan närmat sig Grå vargarna som i Turkiet angripit Erdogans motståndare.

– Från början lydde det officiellt att Erdogan inte hade något med dem att göra men vi har sett tecken som visar på att de närmat sig varandra på senare år, säger Grinell.

Historien kring Mikail Yüksel illustrerar hur lätt det kan vara att infiltrera ett politiskt parti. För Centerpartiet är det en ny skandal som påminner om de två centerpartistiska nämndemän som i tingsrätten i Solna dömde enligt sharia snarare än enligt svensk lag.

Ett skäl till att Mikail Yüksel snabbt kom högt upp på riksdagslistan var att han värvade många medlemmar. ”Med en bas av egna sympatisörer, som han själv lockat till partiet, fick han den åtråvärda platsen på riksdagslistan. Trots att nomineringskommittén ville annorlunda: den hade placerat honom som tvåa på kommunlistan och ställt honom helt utanför riksdagslistan”, skriver G-P.

Den enda möjligheten för partiet att bli av med Mikail Yüksel är att han själv avsäger sig uppdraget. Men han ser inte ut att trappa ner sin valkampanj. Han fortsätter sin riksdagskandidatur. Redan under onsdagskvällen uppmanade Mikail Yüksel människor i ett Facebook-inlägg att fortsätta kryssa honom.

– Jag är med i politiken för att påverka. Jag ser att jag har starkt stöd från folk med utländsk bakgrund, men även från människor med svensk bakgrund. Mitt mål är att starta ett nytt parti, skriver han.

*

UPPDATERING 24/8
Valmyndigheten meddelar att partier kan återkalla enskilda kandidaturer. Centerpartiet drar tillbaka Yüksels kandidatanmälan och därmed blir han inte längre valbar även om han fortfarande står på valsedeln och erhåller personkryss.

*

Se mer i Samtiden: C-kandidat valkampanjar i Turkiet med regimens stöd.