NORRTÄLJE. Butiksinnehavaren som polisanmäldes efter antisemitisk attack mot judisk affärskvinna talar ut i Norrtelje tidning. ”Du vet säkert hur judar är. Du har svaret redan om vem som är skyldig och vem om inte är skyldig”, säger mannen.

Affärskvinnan, som fått en mängd reaktioner säger: – Folkets dom är hårdare än en domstols.

För en dryg vecka sedan skrev Samtiden om hatattacken som en judisk affärskvinna och hennes gäst från Tyskland utsattes för av en butiksägare i Norrtälje, en man med bakgrund i Mellanöstern. När kvinnorna gick in i butiken såg de en poster på väggen bakom disken som visade en pojke som urinerade på både en israelisk och en amerikansk flagga. När kvinnan frågade varför han hade en sådan bild uppe, blev mannen snart aggressiv, frågade om de var judar och skrek att alla judar ska dödas, att de skulle försvinna ut ur butiken och att han kan säga och göra vad han vill här i Sverige, enligt kvinnans uppgifter. Den tyska gästen grät och båda var skakade.

Sedan dess har kvinnan polisanmält händelsen och en förundersökning har inletts om olaga hot, hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Enligt förundersökningsledaren är den ena kvinnan hörd, den andra ska höras, samt att man söker ett kvinnligt vittne som befann sig i affären.

I fredags tog även Norrtelje tidning upp händelsen och publicerade namn och bild på butiksägaren, som beskriver en helt annan bild av vad som hände.

– Jaså olaga hot? Du vet säkert hur judar är. Du har svaret redan om vem som är skyldig och vem som inte är skyldig. Hotar jag folk förlorar jag mina kunder. Jag har inte hotat någon. Jag är inte emot någon, säger han enligt tidningen.

Han beskriver att det var tvärtom han som blev hotad.

– Jag frågade varför, hon kallade mig då ”jävla arab”. Jag trodde hon skojade med mig så jag svarade, ”inte bara jävla arab, utan palestinier också”. Skulle jag haft en affisch skulle jag visa den med glädje.

”Inte riktig muslim”
Han fortsätter med att säga att han har respekt för alla folk.

– Jag som muslim och arab har inget emot judar. Om jag har något mot folk så är det att jag inte tycker om vad israeler gör. Jag får inte hata eller hota eller svära, då är jag inte riktig muslim. Om muslimer hör att jag säger så kommer de att kalla mig skitstövel. Jag har en massa judar som kompisar. Men sionister och israelier kan jag inte respektera, säger han till NT.

På frågan om han sagt det som påstås i polisanmälan svarar han:

– Absolut inte. Jag behöver inte svära. Jag använder inte sådana ord ens på skoj. Det enda som jag sade är ”gå ut”. Hon började skrika ”jävla arab jag hoppas din affär går dåligt”. Jag svarade att de skulle gå ut. När hon upprepade ”fuck you” flera gånger svarade jag detsamma tillbaka. Jag har inte rört mig från stolen. Jag bara satt där och garvade, säger mannen.

Varför skulle de då göra anmälan om du inte sagt eller gjort något? undrar reportern.

– Därför att de är judar. De ser sig själva som guds barn. Jag måste komma på knä när jag ser dem. De tror att de äger alla folk, svarar han.

”Lögner”
Affärskvinnan som utsattes för attacken säger till Samtiden att hon blev chockad när hon såg mannen i fråga på omslaget på Norrtelje Tidning.

– Han anklagar mig och min väninna för att vara våldsamma och ha använt av svordomar i hans affär. Detta är lögn och falskt. Jag svär aldrig, säger hon.

Hon säger också att hon är glad att mannen uppenbarligen tagit ner postern från väggen. Många har hört av sig och inte varit nådiga mot mannens beteende i sina kommentarer, uppger hon.

– Jag är mycket tillfreds med att det har fått reaktioner från allmänheten. Det blir en hårdare dom än vad han kommer att få i en domstol.

Hon tillägger att om mannen känt sig hotad av två civiliserade kvinnor, varför polisanmälde han då inte?

– Om han hade haft en skylt utanför som informerar om att han inte tillåter judar att komma in i butiken, skulle jag naturligtvis aldrig ha gått in i hans domäner.