Mikail Yüksel, toppkandidat för Centerpartiet i Göteborg, har kampanjat i turkiska Kulu inför valet. Det väcker frågor om hans kandidatur eftersom Turkiet inte släppt in andra svenska politiker, men låter Yüksel kampanja ostört i Turkiet.

I Turkiet riktar han ingen kritik mot landets president Erdogan som tillgriper godtyckliga massarresteringarna för att inskränka yttrandefrihet.

– Folk är intresserade av frågor som arbetslöshet, integration, främlingsfientlighet och islamofobi. Jag talar inte om svensk-turkiska relationer och Turkiets politik, säger Yüksel till Expressen om sin valkampanj i Turkiet, inför svenska riksdagsvalet.

Det är ett märkligt uttalande, anser författaren och Turkiet-kännaren Kurdo Baksi. Varför vägrar han att påtala dessa brister? Och vad anser Centerpartiet om Mikail Yüksels vägran att tala om den hemska utvecklingen i Turkiet? Har Centerpartiet ett budskap om kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Göteborg men ett annat i Turkiet, frågar Kurdo Baksi i en debattartikel i G-T idag.

”Mikail Yüksel släpps inte bara in i Turkiet. Han tas emot med öppna armar av diktaturens lakejer … På varenda gata i Kulu har Yüksel fått stora reklamplatser i form av billboards med stora afffischer som har kostat en hel del. Enligt en lokalpolitiker i Kulu har inte Yüksel betalat ett enda öre till kommunen för exponeringen av sina bilder och budskap.

Att en Göteborgspolitiker och centerpartist får kampanja ostört i ett land som nyligen vägrade släppa in den svenske riksdagsledamoten och OSSE-observatören Jabar Amin (MP) inför det turkiska valet den 24 juni är minst sagt märkligt.”

Kurdo Baksi har stött på C-politikern tidigare.

”Jag minns till exempel ett anti-armeniskt möte som jag själv observerade i slutet av februari 2015 på Mynttorget i Stockholm där Mikail Yüksel i ett tal förnekade folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915. Vidare ansåg han att den grekiska ön Cypern endast är turkisk. Mötet var arrangerat av Yüksel och den ökände Barbaros Leylani som bland annat sa följande på Segels Torg i Stockholm den 9 april 2016: ’De ska elimineras’ och ’Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!’.”

Mikail Yüksel ser misstänkt ut som lobbyist och Erdogan-megafon. Frågan är om Centerpartiet förstår vilka personer de har på sina riksdagslistor, avslutar Baksi.