LONDON. Sedan exminister Boris Johnson uttalade sig om att kvinnor i burka ser ut som ”brevinkast” och ”bankrånare” har många gått i taket, kallar honom islamofob och kräver ursäkt. Men han vägrar. Istället bjuder han journalistuppbådet på te.

Inför ett journalistuppbåd, kommer Boris Johnson ut och serverer te. Journalisterna vill ha ett svar, men han säger att han inga har, varken på anklagelser om islamofobi eller premiärminister Theresa Mays krav på ursäkt. Däremot tycker han synd om dem som har väntat hela dagen, och bjuder därför på te, ”som en ”humanitär” insats”, rapporterar SkyNews.

I början av augusti skrev den förre detta utrikesministern:

– Vad har hänt med Danmarks fria spirit att leva och låta leva? Om du säger till mig att burkan är förtryckande håller jag med. Om du säger att det är knepigt och förnedrande att kräva att kvinnor ska täcka sina ansikten, håller jag med fullständigt – och jag skulle tillägga att man kan inte finna något stöd för den sedvänjan i koranen. Jag skulle dra det ännu längre och säga att det är fullkomligt löjeväckande att folk skulle välja att gå omkring och se ut som brevlådor…

Han skrev även:

– Om en student kom till skolan, och såg ut som en bankrånare, samma sak: de som är auktoriteter skulle vara tillåtna att tala öppet med de som de är satta att instruera.

Faktum är att uttalandet var emot Danmarks nyligen instiftade burkaförbud, då Johnson menar att man inte ska säga till kvinnor vad de ska bära eller inte bära för kläder.

Men uttalande har väckt en veritabel storm.

Måste be om ursäkt
Omedelbart kom en stark reaktion från konservativa partiet. Premiärminister Theresa May sa att Johnson ”använt ett felaktigt språk” samt att Johnsson därmed ”tydligt kränkt” och kräver att han ber om ursäkt.

Flera andra har också krävt ursäkter och kräver han utesluts ur partiet. Men Johnson har konsekvent vägrat och det Konservativa partiet har nu startat en undersökning om ifall Johnsons uttalande har brutit mot partiets uppföranderegler, skriver Gatestone.

Polisen: Inget brott
Cressida Dick
vid Londonpolisen, har konsulterat hatbrottsspecialister och kommit fram till att Johnsons kommentarer inte har brutit mot lagen.

Johnsons supportrar har kastat sig till hans försvar, som parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg:
– Det är svårt att se vad han skulle be om ursäkt för. Han har försvarat rätten att bära burka samtidigt som har säger att det är ett ickeelegant plagg. Inget av detta är något oskäligt argument.

En tory-medlem, Andrew Bridgen, anklagar May för att bedriva en häxjakt med politiska motiv mot Boris Johnson.

Håll ut
Förre ledaren för UKIP-partiet, Nigel Farage, skriver att Boris Johnsson ska ”hålla ut”.
– Vi lever i ett land som brukade tro passionerat på yttrandefrihet. Som vi alla vet kan yttrandefrihet, även om den används med försiktighet och ansvar, ändå kränka människor. Men försiktiga politiker som tar den lätta vägen och föredrar att inte säga sin mening om saker, som burkan, dödar den vitala rättigheten.

Han säger också att detta kan ”skada demokratin på ett sätt som kan bli extremt svårt att reparera för framtida generationer, och i slutändan döma dem att leva i ett samhälle där ingen tillåts att vara ärlig om någonting”.

Iman håller med
En iman vid Oxfors islamiska församling, Taj Hargey, tycker inte heller att Boris Johnsson ska be om ursäkt för att han talar sanning och tillägger dessutom att Johnsson inte gick tillräckligt långt, om man vill att folk ska integreras i Storbritannien.

– Burka och Niqab är fruktansvärda tribala ninjaliknande kvarlämningar som är pre-islamiska, icke-koraniska och därför icke-muslimska, säger han och kallar bruket för en ”säkerhetsrisk, som accelererar D-vitaminbrist, ojämlikhet mellan könen och förhindrar integration”.

Mr Bean: Bra skämt
Brittiska komikern
Rowan Atkinson, känd som Mr Bean, har också försvarat Boris Johnson. Man måste få skoja om religioner och att skämtet om brevlådor är ett ”bra skämt”.

– Alla skämt om religion väcker anstöt, så det är meningslöst att be om ursäkt för dem. Du ska egentligen bara be om ursäkt för ett dåligt skämt. Med den måttstocken behövs ingen ursäkt.

Inte rasistiskt
Undersökningar har visat att 60 procent av britterna inte anser att det är rasistiskt att jämföra muslimska kvinnor som bär burka med brevinkast eller bankrånare. 59 procent var för ett burkaförbud, skriver Gatestone.

Sedan Boris Johnsson slutade som minister, efter att ha rykt ihop med Theresa May över hennes vision om Brexit, har hans popularitet stigit, nästan fyradubblats, och han ses nu på listor över möjliga efterträdare till May.