TENSTA. Under natten rapporterades flera bränder som skadade kommunhuset. Det spekuleras i att förtidsröstning och socialkontoret kan vara  motivet. – Bränderna är en attack mot demokratin, säger Sus Andersson (MP), stadsdelsnämndsordförande för Spånga-Tensta.

Två kommunkontor i  Stockholmsförorten Tensta utsattes under måndagsnatten för ett brandattentat med brinnande däck, rapporterade SR P4 Stockholm. 

Bränderna har inneburit att Tensta stadsdelsförvaltning håller stängt under dagen. Medborgarkontoret i Tensta centrum kan däremot hålla öppet eftersom branden inte spred sig dit.

– Oavsett motiv så slår branden på medborgarkontoret och förvaltningshuset mot demokratin. Det är fullständigt oacceptabelt. På medborgarkontoret har Spånga-Tenstaborna kunnat förtidsrösta och i förvaltningshuset arbetar många av stadens tjänstepersoner. De här verksamheterna hotas av den här typen av attacker, säger Sus Andersson (MP), stadsdelsnämndsordförande Spånga-Tensta.

Polisen har förstärkt resurserna i området och tar även del av kameraövervakningen som finns i området.

Brinnande däck
Det var vid halv tre som ett brinnande däck hade placerats i anslutning till entrén på medborgarkontoret i det invandrardominerade Tensta. 
Branden kunde släckas innan den hann sprida sig vidare in i lokalerna. 20 minuter senare krossades rutan till Tensta stadsdelsförvaltning i Lunda. Även där hade någon placerat ett däck, denna gång inne i lokalen, och tänt på.

– Det är inte mer än någon kilometer mellan så det är rimligt att misstänka att det har ett samband, säger Fredrik Nyhlén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mordbrand och grov mordbrand. Teknisk undersökning pågår under dagen. Polisen är förtegna om detaljer kring utredningen.

– Vi försöker titta på övervakningssystemet som finns i området och försöker hitta motivbilden för bränderna. Jag kan inte säga mycket då vi inte vill att det ska påverka utredningen, säger Christoffer Bohman biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Socialtjänsten hotad
Per Kjellander, stadsdelsdirektör för Spånga-Tensta, säger att det har kommit in hot mot socialtjänsten tidigare. En del av dem har polisanmälts, andra inte.

– Just nu har vi inte några enskilda konflikter som vi kan koppla till detta. Vi har inte känt oss hotade mer än det vanliga, säger han.

Säkerhet
Entrén är totaltförstörd så det kommer ta ett par veckor innan den är återställd och personalen måste omfördelas.

– Nu behöver vi även tänka ett steg längre när det kommer till säkerhetsnivån och tryggheten. Det måste vi säkra så att medarbetarna kommer tillbaka till sitt arbete och känner sig trygga, säger Per Kjellander.