VÅLDTÄKTER. Myndigheten BRÅ har hamnat i ett obarmhärtigt ljus efter SVT Uppdrag Gransknings program om våldtäktsmäns bakgrund. Många häpnar även över BRÅ-medarbetaren Nina Rungs uttalanden om gruppvåldtagna offrets berusningsgrad: ”Ja, jag vet ju inte kvinnans berusningsgrad, men…”. 

BRÅ:s Nina Rung lyfter fram den gruppvåldtagna kvinnans berusningsgrad, i en intervju i SR Studio Ett under torsdagen, när programmet diskuteras. En antydan på gammalt kvinnoförtryckarvis att kvinnan får skylla sig själv. Ett unket sätt att se på offret som inte har hörts på länge. Att då en feminist och representant för myndigheten säger så är anmärkningsvärt.

Det anmärkningsvära började redan innan UG sändes, när professor Jerzy Sarnecki gick ut och sa att programmet borde stoppas. Han sa även att det inte gick att dra slutsatser då det forskats för lite. Ironiskt nog då han själv är den bromskloss som ihärdigt stoppat forskning om förövarnas bakgrund under många år.

Nästa skräll: I UG:s program vägrar myndigheten BRÅ att medverka med kommentarer. De ville inte uttala sig i frågan, som är deras skattefinansierade uppdrag att bringa ljus över.

I programmet slår UG fast att utländska gärningsmän är grovt överrepresenterade, precis som tidigare studier och forskning. Kritik väller fram och politiker pudlar. Plötsligt tycker justitieminister Morgan Johansson (S), som motarbetat det i åratal, att man ska forska om förövarnas ursprung.

MIssnöjd
BRÅ:s Nina Rung uttalar att hon är missnöjd med UG:s granskning och har även synpunkter på dramaturgin och att man ”odlar myter”.  Man borde inte ha lagt offrets berättelse först. Hon raljerande över att UG hittat ”det perfekta offret” och tar även upp hudfärgen. ”En ensam, vit, svensk kvinna” som går i en park vid ett asylboende och blir våldtagen två gånger, varav en gruppvåldtäkt, skulle inte ha lyfts fram som exempel, enligt Rung. Detta då gruppvåldtäkter är inte ”ovanlig” våldtäkt. Här kommer också uttalandet om offrets berusningsgrad.

Varför män våldtar
Nina Rung vill inte forska om förövarnas bakgrund. Hon vill hellre forska på varför män begår våldtäkt.

Hon spelar ner uppgiften att afghanska våldtäktsmän sticker ut i materialet som mest förekommande nationalitet, efter svenskt medborgarskap. Hon säger att 190 000 sexövergrepp har anmälts, och att då är de våldtäktsdömda afghanerna en liten siffra i sammanhanget.

Sprider osanning
Nina Rung kommer även med en uppenbar osanning. Hon påstår att den vanligaste våldtäkten sker i hemmet, av en för offret känd förövare. Det var sant för några år sedan i Sverige, men har ändrats. Enligt NTU-undersökningen för 2016 är numera den vanligaste platsen utomhus, av en okänd förövare. Känner Nina Rung, som arbetar med denna fråga, inte till det?

Aktivist
Forskaren Ann Heberlein, som nyligen skrivit en bok om våldtäkt och kultur, twittrar angående Nina Rungs uttalande:

”Intressant att Nina Rung nu lyfts fram som ”expert” i diverse medier. Ni vet att hon inte är disputerad va? Hon har alltså ingen forskarutbildning utan blott en fil kand. Aktivist snarare än forskare med tydlig vänsterfeministisk agenda.”

Skarp kritik av forskare
BRÅ fick även skarp kritik under gårdagen av flera professorer som anser att myndigheten har förlorat sin trovärdighet, skriver Aftonbladet.

– Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur, sa Sten Levander, professor i psykiatri, efter att ha suttit i BRÅ:s vetenskapliga nämnd.

– BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet.

Försökte stoppa rapport
Johannes Knutsson,
 professor vid polishögskolan i Oslo, uppger att BRÅ:s dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler försökte stoppa en rapport om polisresurser som han gjorde åt BRÅ:

– Hon hade väldigt starka synpunkter på vad jag skulle skriva och inte skriva. Det var ett kontroversiellt resultat, och jag hade väldiga problem innan den kom ut.

Vid BRÅ:s utvärdering av Exits verksamhet, uppges Exits ledare Kent Lindahl själv ha sammanställt statistiken om nazistiska avhoppare. Detta presenterades som fakta i BRÅ:s utvärdering. När Exit sedan sökte nya miljonbidrag hos regeringen hänvisade man till BRÅ:s positiva utvärdering av verksamheten.

– Den här så kallade utvärderingen är en regelrätt skandal, säger Johannes Knutsson.