NATTRÅN. En nattlig rånvåg drabbar villaägare i Stockholm. Ett tiotal rån har begåtts, mestadels i Stockholms norra delar. Villaägare i Vällingby, Bromma och Hässelby är värst utsatta. I några fall har vapen riktats mot yrvakna villaägare, uppger flera medier.

– Det här är synnerligen brutala brott och vi jobbar väldigt aktivt med det här. Det är prioriterat att komma så långt som det är möjligt med de här ärendena, säger Per Åkermark, operativ koordinator på polisområde nord i Stockholm.

Folk ligger hemma och sover och vaknar av att någon krossar rutorna. Det har i några av fallen inträffat att villaägare som vaknat blivit hotade med pistoler. Gärningsmännens mål är att stjäla bilnycklar. Sedan tar de bilarna utanför.

– Man kommer in i fastigheten genom att krossa rutor och i samband med det tilltvingar man sig nycklar och lämnar platsen i målsägarens bil. I andra fall har man ringt på dörren och så har man blivit insläppt och då har man hotat fastighetsägaren, säger Per Åkermark.

Rånvågen har pågått i drygt en månad, och ingen är gripen för brotten som främst rubriceras som grova rån.