VÄSTERÅS. Under natten var det våldsamt upplopp i Västerås. Brandpersonal fick släcka flera bilbränder under skydd av polisen medan stenkastande tonåringar och män attackerade dem. Ingen är gripen och polisen ursäktar med att ”ungdomarna är rastlösa”.

Det var vid 23-tiden på torsdagskvällen som räddningstjänsten larmades om att en skåpbil brann på parkeringen till en Ica-butik i stadsdelen Bäckby i Västerås. När brandmännen kom till platsen och inledde arbetet med att släcka den brinnande bilen började ”ungdomsgäng” kasta sten på dem, rapporterar VLT.  Poliser kallades till platsen för att skydda brandmännen. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Ytterligare tre bilbränder startades i samma stadsdel och de följande två timmarna fick räddningstjänsten under polisbeskydd släcka bilbränderna. Dessutom fick flera bilar i området rutorna sönderslagna och smällare användes för att elda upp parkbänkar. 

Tidigare under kvällen hade även ett ungdomsgäng kastat sten på polisen när en patrull ryckte ut efter uppgifter om misstänkt narkotikabrott i samma område. När polisen kom till platsen gjorde ungdomsgänget sig av med narkotikan. Polisen tvingades söka skydd bakom sin bil när stenkastningen började.

Från nedre tonåren
Bilbränder och stenkastning är ett pågående problem i Bäckby.
– Det är ett problemområde där det bor mycket rastlösa och sysslolösa ungdomar, säger Ivan Åslund på polisregion Mitt till Expressen.

Han säger att det är ett 40-tal personer i området som man har problem med. De är i åldrarna från nedre tonåren och upp till 30-årsåldern.

– De tänder på bilar och så springer de i väg när vi kommer. Sedan börjar de kasta sten.

En 26-årig man misstänkts för narkotikabrott.

Ingen av stenkastarna har gripits.