LINKÖPING. SD:s valstuga på Trädgårdstorget i centrala Linköping förstördes i en anlagd brand natten till tisdag. Den är totalt utbränd och taket har trillat in. Attentatet svetsar samman den lokala SD-gruppen och de har dessutom stöd från övriga partier.

– Det är vår målsättning att jobba ännu hårdare och det spelar ingen roll vilka extremister som har gjort det här dådet. Det är en attack mot den demokratiska institutionen Sverige. Det påverkar alla partier och min högsta önskan är att inget annat parti eller lokaler råkar ut för sådant här, säger Klas Ahlberg, kassör för SD i Linköping och presstalesman.

Det är endast SD:s valstuga som varit målet för en  av allt att döma ensam galning. Valstugorna intill har i viss omfattning fått små skador, men de har inte tagit eld.

– Det råder ingen tvekan om att det var vår valstuga som skulle attackeras. Det var allmänt känt var vår stuga fanns och den som tittade in genom fönstret kunde se vårt valmaterial, förklarar Klas Ahlberg.

Klas Ahlberg i vit tröja diskuterar branden med en förbipasserande. Bild: Jörgen Ring

Han uppger att SD har ett genuint stöd från alla andra partier och ingen önskar att sådant här ska inträffa.

– Det som har hänt stimulerar oss att göra ett ännu bättre och hårdare för att få en Sverigevänlig politik efter valet. Alla partier är bestörta och tycker att det Inte acceptabelt.

Maskerad man

Ett ögonvittne har sett en maskerad man som forcerat dörren, krossat glasrutorna och sedan anlagt branden.

– Vi hade ett attentat mot valstugan förra valrörelsen och var beredda. Därför har vi sett till att inte ha mer än nödvändigt. Det blir jobbigt. Vi kan inte använda våra flygblad på samma sätt eftersom vi inte har en stuga och kanske får ställa upp tält varje dag. Det viktigaste är ändå att ingen människa skadades, säger Klas Ahlberg.

Den anlagda branden innebär att Linköpings Sverigedemokrater kommer att vara på sin vakt.

– Det är en ögonöppnare de odemokratiska krafterna har visat sitt fula ansike. Vi kommer stå upp mot dessa på det bästa sätt vi kan. Som en fågel Fenix, vi reser oss ur askan och blir bara större och bättre.