ÅKESSON OGILLAR P3. SD:s partiledare Jimmie Åkesson är ingen beundrare av radiokanalen P3. Det förklarade han i en intervju i Morgonpasset i samma kanal på onsdagsmorgonen. Om han vore chef skulle han ha stängt kanalen.

– Det var ungefär vad jag hade förväntat mig av den här skitkanalen jag är med i. Jag skulle ha lagt ned kanalen direkt om jag varit chef för Sveriges Radio, sa han när programledarna pratade om att Åkesson ska bli föremål för satir.

Han anser att kanalen är ”vänsterliberal smörja” och uppger att han helst inte velat vara med i intervjun.

Förtydligar
Jimmie Åkesson förtydligar i en senare intervju med P3 Nyheter att hans uttalande om att lägga ner P3 inte handlar om hela Sveriges Radio.

– Jag tycker att public service fyller en oerhört viktig funktion. Uppdraget bör handla mer om att bygga sammanhållning, bygga kulturarvet och fokusera på den lokala nyhetsbevakningen. Det tycker jag att public service är väldigt bra på och därför borde de stärkas på de områdena. Men det är viktigt också att det finns en politisk neutralitet i det och jag tycker inte att P3 lever upp till det, säger Åkesson.

”Jag bestämmer innehållet”
Jimmie Åkessons uttalande kommenteras av Sveriges Radios vd Cilla Benkö:

– Ingen politiker bestämmer över innehållet i Sveriges Radio, det gör jag som vd. Det finns inga planer på att lägga ned P3, säger hon.

Morgonpasset partiledarintervjuer i P3 inleds med en satirisk roast från Tankesmedjans Christopher Garplind.

– Jag förstår syftet och poängen med hela grejen men det var inte roligt. Bara plumpt och tråkigt. Sedan tyckte jag att vi gjorde en bra intervju, säger Åkesson.