NOBEL CENTER. Vid lunchtid hölls en manifestation med många tusen deltagare på Nybroplan i Stockholm. ”Stoppa Nobelbygget” stod det på en banderoll över scenen. Jimmie Åkesson förklarade att hans parti slår vakt om kulturarvet, till skillnad från S, M och C.

Nobel Center i form av en gul låda mitt i Stockholms unika stenstad vid vattnet, är beslutat av kommunfullmäktige (se skissen till höger). Men Mark- och miljödomstolen har i dom upphävt politikernas beslut. Om kommunen ska överklaga till högre instans kommer att avgöras i oktober, alltså efter valet. Valresultatet kan alltså få betydelse.

De flesta kultur- och miljövårdande instanserna har avstyrkt bygget av den gula lådan, som Samtiden tidigare rapporterat.

Idag medverkade Jimmie Åkesson, tillsammans med bland annat Jan Björklund (L), vid en manifestation mot bygget och konstaterade att han inte kommer från Stockholm, men att han och Sverigedemokraterna slår vakt om kulturarvet.

– Stockholm är den kanske vackraste huvudstaden i världen. Jag förstår att en storstad måste utvecklas, men jag förstår inte varför man alltid måste förstöra det gamla när man bygger nytt, sa han.

Sverigedemokraterna har från början varit emot bygget av Nobel Center på Blasieholmen, och fler partier har anslutit sig till kritiken. Idag är S, M och C för att fullfölja projektet trots att många frågetecken hänger i luften.

Ett frågetecken är hur alla tusentals besökare ska komma ut på Blasieholmen, som är en liten yta omringad av vatten. Strömma kanalbolags vd ifrågasatte hur alla bussar som ska kunna transportera besökare till konserter och event på de trånga gator som står till buds.

I en intervju med Stockholm Direkt har SD:s distriktsordförande i Stockholm, Peter Wallmark, föreslagit att man istället bygger i Karlskoga i Värmland. Det är Nobelfamiljens hemstad.

– Vi har genom hela mandatperioden velat bevara Blasieholmen. Och vi har tittat på andra alternativ i Stockholm men inget har varit bra. Så då tänkte vi regionalpolitiskt. Och Alfred Nobel hade stark koppling till Karlskoga, säger han.

Frågan om Nobel Center har seglat upp som den mest brännande lokala frågan inför valet i Stockholm. Stockholmarna är trötta på att stadens historiska miljöer förstörs.

Den aktuella platsen på Blasieholmen består idag av en mindre park och tre träbyggnader från 1800-talet, ett kallat tullhuset. Dessa träbyggnader kanske inte ser så mycket ut för världen, men det är kartlagt att de är några av mycket få nyttobyggnader som finns kvar i city från 1800-talet.


Tusentals personer deltog i manifestationen för att rädda Blasieholmen.