Inte andra generationen
Journalisten Joakim Lamotte, som medverkar i kvällens Uppdrag granskning, skriver på facebook att undersökningen inte räknar med andra generationens invandrare.
Kolleger höll tyst
Lamotte skriver att han tidigt uppmärksammade problemet och valde att ta striden för många år sedan, ”när alla andra journalistkollegor höll tyst om saken, trots att de visste sanningen”.
– Jag stod helt enkelt inte ut med att dagligen läsa dessa vidriga domar eller att varje vecka möta tjejer som blivit utsatta på de skolor jag besökte.
Det gjorde att han blev utfryst, förlorade jobb och att skolor började avboka hans föreläsningar för ungdomar.
– Responsen jag fick var obefintlig. Ingen ville lyssna. Ingen ville granska problemet. Ingen ville prata om det.
Svikna offer
Han skriver att det har kostat honom mycket, men att han är mest irriterad över är alla svikna våldtäktsoffer.
– Jag tänker på de kvinnor som blivit utsatta för de mest bestialiska övergrepp medan samhället stått bredvid och blundat. Deras röster har jag försökt göra hörda, medan etablissemanget istället velat tysta dem.
Inte längre lika kontroversiellt
Det senaste året har flera tidningar gjort liknande granskningar som visar samma sak. Ämnet är inte längre lika kontroversiellt, skriver Lamotte.
– För egen del bestämde jag mig för att aldrig vika ner mig, utan istället gå min egen väg och bygga upp en egen plattform. Jag bestämde mig för att bojkotta svenska medier eftersom de ändå verkade mer intresserade av att bortförklara än att förklara.
Nu gör han ett undantag och medverkar i kvällens Uppdrag granskning.
– Det här är ett historiskt svek mot utsatta kvinnor i vårt land och för detta klandrar jag främst våra politiker och journalister.
Sarnecki vill forska
Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki är en av de som mest envist drivit tesen att invandrares överrepresentation beror på ”socioekonomiska faktorer” och i vetenskapens namn försökt att gömma och förminska problemen.
Nu förbereder han en ansökan om anslag till forskning om vad som ligger bakom överrepresentationen.
– Många av dem har inte levt över huvud taget i sina länder utan lämnat dem väldigt tidigt. Många av dem har efter detta levt på gator i Teheran, i Paris, i Stockholm. De har levt i grovt maskuliniserade miljöer och bara umgåtts med andra män. De har levt under väldigt svåra omständigheter och rätt ofta försörjt sig på brott, säger han till Uppdrag granskning.
– Hur mycket är det etnicitet, hur mycket är det fattigdom? Herregud det är inte så lätt att urskilja, förmodligen är det allt detta.
Balansera
Publiceringen i Uppdrag granskning sker bara veckor före riksdagsvalet. Ansvarige utgivare Ulf Johansson anser att frågan om våldtäktsmäns bakgrund vuxit under det senaste halvåret.
– Public service har krav på sig hur vi balanserar. Speciellt ett valår. I det här fallet är min bedömning att diskussionen nu skär över alla partigränser. Företrädare för alla partier har engagerat sig, det är en debatt som Morgan Johansson varit inne i, säger han till Expressen.