När diktatorer som Robert Mugabe besöker Europa kommer inga protester från vänstern, däremot går man igång när USA:s president kommer på besök. Är vänstern egentligen emot förtryck?

När Donald Trump, den fria världens ledare, besöker Storbritannien går vänstern i taket. De skriker sig hesa om att Trump inte är välkommen. De har hissat en ballong som föreställer en jättelik Trump-bebis.

Men när den gamle diktatorn Robert Mugabe besökte öarna så var det tyst. Hur ska man förstå detta? Jag tycker att det verkar som att vänstern inte så mycket är emot förtryck eller orättvisor, som den är emot väst. Det är framför allt väst man hatar. När Trump uttrycker sig klumpigt eller opassande används det bara för att underblåsa USA-hatet som redan finns där.

Här finns också potentiellt något av vänsterns vanliga låga förväntningar på icke-västerländska kulturer. Man ser gärna mellan fingrarna för andras förtryck, imperialism och rasism.

När Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salmanbesökte Storbritannien i mars förekom ytterst små protester. Och då talar vi om en ledare för en islamistisk teokratisk diktatur. De små protester som förekom handlade om saudiernas krig i Jemen.

Jag brukar kalla Saudiarabien för Islamiska Staten i Saudiarabien (ISS) för det är egentligen inte så mycket som skiljer Saudiarabien från terrorkalifatet IS. Kalifatet leddes av en kalif medan Saudiarabien leds av en kung.

Föreställ er en jättelik ballong som föreställer en Salman-bebis. En karikatyr av en arabisk man med svart skägg och rödvit sjal på huvudet. Är inte det en sådan där otäck orientalistisk stereotyp? Den hade kanske beskyllts för att vara rasistisk eller islamofobisk. Vänstern skulle nog inte våga. Bäst att vara försiktig i sin kritik av de verkligt hemska skurkarna och i stället gallskrika ut sitt hat mot det demokratiska USA.

Men går man för långt i sin kritik av islamism, eller om man är onyanserad eller framstår som fixerad, ja, då kan man anklagas som islamofobi och kastas ut ur de fina rummen. Man dock aldrig gå för långt i sin kritik i väst. Där kan man måla med hur bred pensel som helst. Man kan säga vad som helst om västerlänningar utan att riskera någonting.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har ingen anledning att känna sig moraliskt överlägsen Trump. Hon försöker ju trixa bort Brexit. Hon verkar inte respektera utgången i folkomröstningen. Därför är det så nyttigt när Trump knäpper henne på näsan. Storebror på andra sidan Atlanten ber henne visa lite respekt för sina väljare. Brexit betyder Brexit.

”Protesterna mot Trump kommer att bli en riktig hyllning till mångfalden som vi älskar i Storbritannien, och kommer att skicka en tydlig signal om att hans budskap om hat och splittring inte är välkommet i det här landet”, säger Chris Nineham från Stop the War Coalition.

Bland annat på grund av en ansvarslös invandringspolitik har Storbritannien fått en mångfald av islamister att tampas med. Ett problem som inte lär försvinna i första taget. Islamister som sprider budskap om hat och splittring. Men Stop the War Coalition demonstrerar inte utanför moskéerna som predikar hat, kalifat, hårdför sharia, terror och förtryck. För det är en vänsterorganisation.

När Erdogan, den nye sultanen, besökte Storbritannien i maj, möttes han bara av små kurdiska protester, men ingenting mer. Den breda vänstern var inte intresserad. Ingen jättelik Erdogan-ballong svävade över Westminster.