BRÄNDERNA. Polis och brandkår tvingas ständigt rycka ut då personer inte respekter eldningsförbudet, trots den svåra situationen som råder i Sverige med bränder och torka. I  Brandbergen blev polisen dessutom angripna då någon eller några vandaliserade polisbilen.

Det råder torka och värmebölja i Sverige, och de värsta skogsbränderna i modern tid rasar. Sedan mitten av veckan gäller nu eldningsförbud i hela landet, även på privat mark. Men  eldningsförbudet respekteras inte av alla. Både polis och räddningstjänst tvingas dagligen rycka ut för att människor grillar i naturen, skriver Mitti. Bara under helgen tog man emot 400 samtal om folk som grillar i Storstockholm.
– Vi är faktiskt besvikna på att människor inte respekterar eldningsförbudet, säger Björn Westerdahl, kommunikatör vid Storstockholms brandförsvar.

Mordbrand
Men det är inte bara de som grillar. Under onsdagskvällen fick brandkår och polis larm om en markbrand i skogen i Åkersberga. Branden ska ha uppstått i närheten av en skola och en man har gripits misstänkt för mordbrand.

– Vi fick larm av allmänheten om att det är en markbrand i Åkersberga i skogen, och att en person i anslutning till branden betedde sig konstigt. Efter ett tag ska personen ha börjat springa och väckte då uppmärksamhet. Men vi var snabbt på plats och kunde gripa mannen, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen till Svt.

Vandaliserade polisbil
Under tisdagen vid 21-tiden fick polisen larm om att någon grillade med öppen eld i ett skogsparti i Brandbergen, ett så kallad utsatt område som domineras av invandrare. En polispatrull kom till platsen, parkerade bilen och gick för att prata med personerna som brutit mot eldningsförbudet.

När poliserna efter en halvtimme återvände till tjänstebilen upptäckte de att den hade vandaliserats.

– Någon eller några har kastat sten och två rutor har krossats, bilen har även fått plåtskador, säger Lars Backelin, operativ koordinator på Haningepolisen.

– Det är jätteallvarligt givetvis, och det blir en mindre bil som vi kan använda i nuläget.

Ingen har gripits för skadegörelsen och polisen har inte lyckats hitta några vittnen.

– Det var mycket folk på platsen, men ingen hade sett något, så det är svårt att gå vidare med det här, säger Lars Backelin.