UTVISNINGAR. I måndags kväll stoppades en utvisning av en 52-årig afghan av aktivisten Elin Ersson. Hon livesände i planet och gav sig inte förrän kabinpersonalen släppte av afghanen. Först när hon själv stigit ur planet fick hon en skarp tillsägelse att det inte är hon som bestämmer reglerna. Men då var det försent.

En ung tjej med tårar i ögonen och en livesändande mobiltelefon lyckades hålla ett helt plan i väntan på Landvetter i  Göteborg medan hon på engelska genomförde sin aktion. Lama försök att få henne att sätta sig gjordes, men ingen lyckades.

Längst bak i planet satt en 52-årig afghansk man som skulle utvisas.

– Jag försöker rädda ett liv här. Den här mannen kommer att dö och ni bryr er om mer om tider.  Afghanistan är i krig och om han åker dit kommer han att dö, upprepade hon om och om igen i den enkla logik hon framförde.

Hon sa också flera gånger att hon ”vet att hon inte gör något brottsligt” och att piloten äger makten att säga att han inte startar förrän mannen är av planet.

Vågade inte
Det gjordes försiktiga försök att få henne att sätta sig ner. Men då hon fick lite stöd ifrån andra passagerare kanske kabinpersonalen inte vågade agera mer bestämt. Några applåderade, enligt henne själv stod även ett av ungdomslagen upp, som spelat i Gothia Cup och var på väg hem.

Efter en stund meddelade personalen att hon och afghanen skulle gå av planet så att de kunde starta flygningen. Väl av planet talade en personal skarpt till henne att det inte är hon som bestämmer villkoren, men då var allt över.

Den unga aktivisten Elin Ersson är socionomstudent enligt hennes Facebook, och har delat delat flera inlägg om att de som utvisas till Afghanistan dör samt hur man stoppar utvisningar. Hon menar att det är fullt lagligt att vägra sätta sig ner på ett flygplan för att stoppa en utvisning.

Hennes livesändning som är upplagd på facebook kan ses här. Den har visats nästan en halv miljon gånger.

Rättsligt efterspel
Presschefen vid Swedavia, som driver bland annat Landvetter flygplats, Hans Uhrus, bekräftar händelseförloppet.
– Som passagerare måste du lyda det piloten säger åt dig att göra, annars får man inte finnas med på planet, säger han.

Kvinnan har brutit mot det regelverk som finns och inte lytt piloten och kabinpersonalen för att de ska kunna genomföra en säker flygning. Men vad det blir för rättsligt efterspel är svårt att säga, det görs alltid en individuell bedömning, enligt Hans Uhrus.
Stoppades av gråt
Förra veckan stoppades en avvisning av en annan afghansk man, som uppges ha konverterat till kristendomen 2014. Avvisningen kunde inte genomföras då mannen grät högt och ropade i planet, i en panikångestattack, berättar tidningen Dagen. Afghanen är återbördad till förvaret i Kållered för att utvisas längre fram. Det är andra gången som mannen är med om att en avvisning stoppas i sista stund. Förra gången var i april.

En samlad pastorskår och församlingsledare från flera pingstkyrkor har nu skrivit ett öppet brev till Migrationsverket angående mannen och hoppas få utvisningen hävd. Enligt pastorerna har mannen upplevt sig hotad och trakasserad på sitt flyktingboende på grund av sin kristna tro samt att Afghanistan är oerhört farligt för konvertiter.