BRÄNDER. Skogsbränder har rasat i veckor. Men att många av bränderna är anlagda är det tyst om.  De senaste veckorna har åklagare inlett runt 100 förundersökningar – per dag –  avseende anlagda skogs- och markbränder,  skriver DN. Även den stora industribranden som rasade på Hisingen i Göteborg under söndagsnatten tros vara anlagd.

Först efter flera veckor rapporterar en av de största tidningarna i landet om att åklagaren har inlett hundra förundersökningar – om dagen – beträffande anlagda bränder. Det kan både bero på oaktsamhet eller att personer startar en brand med flit. Polisen uppger att det finns personer som ”systematiskt anlägger bränder”.

Samtiden har tidigare uppmärksammat mordbränderna i Varatrakten och i Skara, som polisen tror är anlagda, bara några av många i landet. Även den stora industribranden som startade i Göteborgsområdet Hisingen under söndagskvällen tros vara anlagd. Ett stort svart moln spred sig över Göteborg och situationen var så allvarlig att boende i ett flerfamiljshus i närheten fick evakueras, då det fanns risk att gasflaskorna i byggnaden skulle explodera.

– Det exploderade säkert tio gånger från byggnaden, säger Timmy Andersson som bor cirka hundra meter från branden till Svt.

Mordbrand
Polisen spärrade av flera gator inom en radie på 300 meter från brandplatsen och ett viktigt meddelandet till allmänheten (VMA) utfärdades under natten, där boende uppmanades att gå inomhus och stänga fönster och ventilation.

Branden fortsatte att härja i industribyggnaden under natten och räddningstjänsten var under måndagsförmiddagen kvar med ett 40-tal brandmän. Vid 13-tiden hade man branden under kontroll och uppgav att det inte fanns någon spridningsrisk, men att det fortfarande blossade upp ibland bland rasmassorna.

En förundersökning gällande mordbrand har inletts och polisen kommer att spärra av platsen för teknisk undersökning när räddningstjänsten är klara på platsen.

Svårt hitta gärningsman
Det är svårt att hitta en misstänkt gärningsman vid anlagda bränder, både mark- och skogsbränder och andra, vilket gör att polisen ofta lägger ned förundersökningarna, enligt DN.

– Endast ett fåtal personer har gripits i landet i sommar, och då på bar gärning – vilket är ganska ovanligt, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen (Noa) vid Polisen och ansvarig för hanteringen av gräs- och markbränder på nationell nivå.

Enligt Johan Sjöström, forskare på institutet RISE (Research Institute of Sweden) och expert på skogsbränder, är den absoluta majoriteten av skogs- och markbränder i Sverige orsakade av människor.

– Cirka 5 procent orsakas av blixtnedslag. Resten har på något sätt att göra med mänsklig aktivitet. Av de stora bränderna (över en halv hektar yta) är blixtnedslag mer förekommande, upp emot 15 procent,  säger han.

Vissa områden
Förundersökningarna om anlagda bränder finns koncentrerade i vissa geografiska områden, som i Salaområdet och i delar av södra Sverige. Det ses som ett tecken på att personer där systematiskt anlägger bränder. Polisen har däremot ingen misstanke om att de stora bränderna i Härjedalen, Dalarna och Gävleborgs län är anlagda av människor.