Insatserna har höjts. Inrikesminister Horst Seehofer är beredd att avgå, också som partiledare för CSU, om inte Tyskland skärper sin migrationspolitik. Förhandlingarna med Angela Merkel fortsätter idag måndag.

Flera medier har felaktigt rapporterat att Seehofer avgår. Han har höjt insatserna i förhandlingarna med Angela Merkel genom att hota med att avgå. Seehofer ställer därmed ultimatum inte bara mot Merkel utan också mot sitt parti CSU, om att ta ställning för hans hårdare linje. Flera CSU-politiker har slutit upp bakom partiledaren och sagt att han inte borde avgå.

Förbundskansler Angela Merkel vill hålla ihop sin koalitionsregering med CDU, CSU och socialdemokratiska SPD. Men hennes vilja att hålla gränserna öppna skapar motsättningar. CSU är kristdemokraterna i Bayern, en stor delstat som går till val i höst. Partiet riskerar att förlora sin majoritet genom framgångar för invandringskritiska Alternativ för Tyskland, om man inte kan visa att regeringen i Berlin skärper reglerna för migrationen.

I Deutsche Welle förklaras vad som kan hända om Seehofer avgår: 1) CSU ersätter Seehofer och fortsätter i regeringen, 2) CSU:s övriga ministrar avgår som en följd av Seehofers avgång och då har Merkel två val: att fortsätta regera i minoritet eller be presidenten utlysa nyval. Merkel har sagt att hon vägrar att regera i minoritet, så nyvalsalternativet är troligt om CSU följer sin partiledare ut ur regeringen – om han idag väljer att avgå.