SKARA: Brottsligheten och otryggheten intensifieras i Skara. Småstaden skakas av två misstänkta mordbränder på två dygn samt stulna bronsstatyer. – Här har blivit Rosengård 2, säger en äldre man från forna Jugoslavien, som bott över 40 år i Sverige.

Under söndagsnatten 02.42  fick polisen ett larm om att det brann i ett tre våningar högt hyreshus i området Valhall i Skara. Branden startade i en moped utanför. Balkongdörrarna var öppna till lägenheterna som elden spred sig till, vilket gjorde att  mycket rök tog sig in hos de boende. Flera personer befann sig i lägenheterna när det brann men endast en kvinna togs till sjukhus för rökskador.

– Branden är förmodligen anlagd, platsen är avspärrad, säger polisens presstalesperson i Skaraborg till SkLT.

Mordbrand i villa
Dagen innan, på lördagsnatten, larmade polis om ännu en förmodad anlagd brand vid en villa. Någon hade ställt fram en komposttunna utanför och troligtvis tänt på, enligt Räddningstjänsten. En trätrappa som ledde till trädgården från huset hade tagit eld. Ägarna till villan var bortresta men en granne upptäckte branden och larmade. Räddningstjänsten kunde släcka relativt snabbt innan elden spred sig till villan, enligt SkLT.

Rosengård 2
När Samtiden fotograferar vid den utbrända fasaden vid hyreshuset kommer en man fram och pratar.

– Här är bedrövligt att bo numera, här händer saker hela tiden. Det är Rosengård 2, säger mannen som ser ut att vara i 70-årsåldern.

Antal etniska svenskar som fortfarande bor i området kan man räkna på fingrarna, enligt mannen, som själv kom som arbetskraftsinvandrare för över 40 år sedan.

– De som kommer nu jobbar ju inte, de drar bara benen efter sig. Sverige har tagit in för många och ingen har någon koll på dem.

Kastar ner päron
Några barn en bit bort kastar ner päronkart från ett träd på innergården. Mannen säger:

– Det finns äppelträd och päronträd på gården, men de hinner aldrig mogna för att ungarna kastar ner dem och sparkar på dem. Det skulle aldrig hänt förut. Det är föräldrarnas fel. Det var ordning här förut, när jag flyttade hit.

Området känns inte tryggt längre.

– Polisen är ofta här, det sägs att det finns mycket ”pulver” här.

Mopeden
Samtiden
träffar även en ung kille som ska hämta ut sin moped hos polisen. Den hade blivit stulen ur ett garage på Kaplansgatan på natten.

– De hade ”kört stoll” med den och sedan gjort sönder saker på den. Ett vittne som vill vara anonymt har sagt att det var två albaner. De hade kört runt runt, sedan förstört plasten över hastighetsmätaren, gjort sönder blinkers och andra grejer. Men polisen har hittat den i alla fall, säger han.

Kedja fast
Killen ska därefter åka och laga mopeden. Därefter ska han byta plats för den då det uppenbarligen inte är säkert i garaget  som han hyrt.

Han bor själv i området Valhall. Där har han planerat att kedja fast mopeden i en trappa som är fastgjuten.

– Det blir svårare för dem då att sno den. Bara de inte förstör den. En annan gång, innan jag hade garaget, försökte de sno den men då de inte lyckades vräkte de omkull den, säger killen.

Bronsstatystölder
Skara har även drabbats av statystölder. Två anrika bronsstatyer stals nyligen, den omtyckta ”Flicka med bok”, som stod på en sockel utanför gamla biblioteket och ”Damen vid dammen”, bakom biblioteket. De fräcka konststölderna skedde i centrala Skara i början av juli.

– ”Damen vid dammen” stod ganska undanskymt så det förstår man var lätt att ta. ”Flicka med bok” var inte så stor och stod lite avskilt också. Sorgligt. De finns väl inte mer, de är nog nedsmälta vid det här laget, säger en kvinna som arbetar på biblioteket.

Skaradjäknen
Skaradjäknen är en av Skaras mest kända statyer. Bibliotekspersonalen tror att den fick vara kvar eftersom den är större än ”Flicka med bok” samt att det finns bostadshus nära så någon kan iaktta om den stjäls.

– Hoppas att vi får ha kvar Skaradjäknen, men man vet inte, säger hon.