ÖREBRO. Två av de tre män som sköts igår har avlidit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman. – Nu har det visat sig att de är beredda att använda sina vapen. Det är direkt förkastligt att det sker i ett bostadsområde, säger kommunpolis Fredrik Malm.

Det var under gårdagskvällen som tre män fördes till sjukhus efter skottlossning i Vivalla, ett av Sveriges så kallat särskilt utsatta områden. På onsdagsmorgonen konstaterades två av männen döda. Läget för den tredje är stabilt. En av de avlidna ska ha varit inblandad i en tidigare gängkonflikt i bostadsområdet. Samtliga personer ska vara kända av polisen sedan tidigare.

Kommunpolis Fredrik Malm är inte förvånad över det som inträffat. Öppen narkotikahandel och tillgång till vapen är ett stort problem i Vivalla, enligt polisen.

– Vi har en klick kriminella och vapen i omlopp här i Vivalla. Vi har plockat ungefär ett vapen varannan dag, säger Malm.

En misstänkt
Polisen utreder händelsen som två fall av mord och ett fall av försök till mord. En misstänkt gärningsman har gripits, och är nu anhållen misstänkt för mord. Mannen är i 20-årsåldern.

– Vi har en person frihetsberövad, bekräftar åklagare Sara Hajslund Hansen

Skottlossning
Skottlossningen inträffade klockan 22.02. Det hade hörts höga smällar i området, uppger ett vittne. Polisen ville först inte kommentera vad för typ av våldsbrott det handlar om. Men uppgav vid 23.30-tiden att det rörde sig om skjutning.

Polisen körde in i Vivalla med ett flertal patruller. Polis med automatvapen och förstärkningsvapen bevakade området. Brottsplatsen spärrades av även akuten USÖ sattes under polisbevakning. Polisen arbetade med full styrka under natten.

– Vi har knackat dörr, pratat med vittnen och haft inre spaning, säger Jens auf der Heide.