Regeringens besked att man inte kommer att erkänna folkmordet som drabbade de kristna grupperna i Turkiet 1915 välkomnas av Turkiets ambassadör i Sverige.

Före den rödgröna regeringens tillträde lovade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i riksdagen att erkänna det folkmord som på arameiska kallat Seyfo, då över 1,5 miljoner assyrier, syrianer och armenier mördades i dåvarande Osmanska riket år 1915.

Men i regeringsställning har den feministiska regeringen varit angelägen om att skapa goda relationer med länder som Iran och Turkiet. I maj månad sa statsminister Stefan Löfven att han inte kommer att agera i frågan, trots att han inför förra valet sagt att han skulle driva frågan om erkännande av folkmordet.

Seyfo har erkänts som ett folkmord av flera länders regeringar, men Turkiet avfärdar anklagelserna.

Ambassadören Emre Yunt uppger i aktuell intervju att ambassaden regelbundet har uppvaktat regeringen i frågan och påtalat att ett erkännande skulle ha negativ effekt på relationen mellan Sverige och Turkiet. Han välkomnar nu den svenska regeringens beslut att inte agera.

– Den svenska statsministern ansvarar för att ta beslut som inte skadar relationen mellan Sverige och Turkiet, säger han till SVT.

Företrädare för bland annat Syrianska Riksförbundet i Sverige har kallat regeringens agerande för ett svek.

– Det absolut viktigaste man kan göra för att förhindra folkmord är att bekämpa förnekandet. Arbetar man inte för att de stater som är skyldiga till brott mot mänskligheten ska göra upp med sin historia så tillåter man att historien får upprepa sig, menar förbundet.