I ett TV-sänt tal hotade Irans president Hassan Rouhani USA med ”modern till alla krig” skulle ske om USA fortsätter agera fientligt mot Iran. Donald Trump gav snabbt svar på tal: ”Hota aldrig USA igen”.

I sitt tal på söndagen framförde Irans president rader med hånfulla utfall mot USA, något som inte är ovanligt från den islamistiska statsledningen.

– Trump, lek inte med lejonets svans, det kommer du bara att få ångra, sa Rouhani inför den samlade iranska diplomatkåren.

– Du är inte i en position att kunna påverka den iranska nationen och dess intressen.

– Amerika borde veta att fred med Iran är modern till all fred och att krig med Iran är alla krigs moder.

Rouhani hånade Trumps hot om att stoppa Irans oljeexport och sa att Iran har en dominerande position i vattnen runt Iran, som Hormuzsundet där stora mängder oljetankers färdas.

– Den som förstår grunderna för politik säger inte ’Vi ska stoppa Irans oljeexport’ … Vi har varit garantin för att regionens vattenvägar är säkra genom historien, sa Rouhani.

På måndagsmorgonen gav Donald Trump svar på tal i Twitter:

”Hota aldrig någonsin USA igen, annars kommer ni få lida konsekvenser som få genom historien lidit förut. Vi är inte längre ett land som står för era galna ord om våld och död. Var på er vakt!”

I helgen höll också USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett tal inför huvudsakligen amerikaner med rötter i Iran, där han också hårt kritiserade den iranska regimen.

– Nivån av korruption och rikedom bland ledarna inom regimen visar att Iran styrs av något som mer liknar en maffia än en regering.

Samtidigt berömde Pompeo det iranska folket som ”inte tiger inför regeringens otaliga övergrepp”.

– USA och president Trump kommer inte heller att tiga. I ljuset av protesterna och 40 år av tyranni, har jag ett budskap till det iranska folket: Förenta staterna hör er, Förenta staterna stödjer er. Förenta staterna är på er sida, sade Pompeo.