Italiens premiärminister Giuseppe Conte besökte Vita huset på måndagen. President Trump gav Conte, som leder ny regering med Femstjärnerörelsen och Lega, beröm för deras omlagda migrationspolitik.

Den italienska regeringen är inriktad på att begränsa antalet migranter till landet och har stängt sina hamnar för migranttrafiken över Medelhavet, eftersom landet får bära en orimligt stor börda inom EU för asylpolitiken.

– Jag instämmer i hög grad med vad ni gör när det gäller migration. Med illegal migration och även legal migration, sa Donald Trump till Giuseppe Conte i Ovala rummet.

– Han har tagit fast grepp om gränserna, en hållning som få länder har förmått. Och han gör rätt enligt min åsikt, tillade Trump, rapporterar Reuters.

Conte tackade Trump för hans insatser och sa att Italien är Washingtons nya ”priviligierade samtalspartner” i Europa, och att han personligen är beredd att backa upp Trumps hållning, särskilt när det gäller Nato och kravet på att medlemsländerna ska nå upp till 2 procent av BNP i försvarssatsningar.