Trump inledde sin Europaturné med en attack mot Tyskland: ”Vi ska alltså skydda er mot Ryssland samtidigt som ni ger miljarder till dem?” Trump trampar på alla ömma tår. Och det är en välgärning för europeisk säkerhet.

USA:s president Donald Trump har under Nato-mötet i Bryssel hårt kritiserat Europa för att inte ta sitt ansvar för den nationella säkerheten. På måndagskvällen twittrade Trump från Air Force One ut hård kritik mot de europeiska Nato-länderna han var på väg för att träffa, ansikte mot ansikte. Han skrev att Europa gör det svårt för amerikanska företag att handla med Europa och samtidigt ”tycker att vi glatt ska försvara dem i Nato och villigt betala för det”.

Vid frukost med Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg på tisdagen fullföljde Trump sin kritik i möte med journalister.

– Vi i USA skyddar Tyskland, skyddar Frankrike, vi skyddar alla dessa länder. Men sedan gör flera länder gasavtal med Ryssland och betalar ryssarna miljarder dollar. Tyskland kontrolleras total av Ryssland eftersom de får 60 till 70 procent av sin energi från Ryssland.

Presidenten syftade på att Tyskland genom gasledningsprojektet Nordstream 2 i Östersjön gör sig än mer beroende av Ryssland.

– Jag tycker det är mycket sorgligt när Tyskland gör massiva olje- och gasaffärer med Ryssland. Vi ska föreställa erbjuda skydd mot Ryssland och så går Tyskland och betalar miljarder och miljarder dollar till Ryssland. Jag anser det är olämpligt, sade Trump enligt nyhetsbyråer, och lät förstå att Tyskland är Rysslands energipolitiska gisslan.

Trump upprepade också sitt krav på att de europeiska Nato-länderna måste satsa mera pengar på försvaret. Få europeiska länder lever upp till Nato-avtalet om att satsa två procent av BNP på försvaret. Många ligger närmare eller under en procent.

– Jag anser att de bör utöka anslagen genast, inte inom en tioårsperiod. Tyskland är ett rikt land, de talar om att lägga mera pengar på försvaret fram till 2030. Jag anser att Tyskland utan problem kunde utöka sina försvarsanslag från och med i morgon, sa Trump på tisdagen.

Denna öppna och för diplomatin mycket ovanliga kritik mot allierade, får en del att befara att Trump, som tidigare påpekat att Nato håller på att bli förlegat, kommer att frysa amerikanska Natoanslag eller rent av beordra tillbakadragandet av 35.000 amerikanska soldater från tysk mark.

Man glömmer att Donald Trump är en affärsman, van att förhandla och göra upp på kommersiella marknader. Där är det viktigt att påpeka förhandlingspartens svagheter så att man kan få en bättre deal. När Trump använder denna förhandlingsmetod i politiska och diplomatiska sammanhang, där det normalt inte diskuteras öppet och rakt, utan under ett skimmer av vänlighet och flod av meningslösa ord, uppstår kaos i etablissemangen.

För att se vad Trump avser måste man också se till vad han gör i handling. Om man ser vad USA gör i handling i Nato-regi är det sannerligen ingen fråga om avveckling.

1) USA:s stöd till Nato har fördubblats under Donald Trumps ledning.
2) Försvarsministern James Mattis – en stark Natoförespråkare – sköter dagliga försvarspolitiken.
3) Sedan Ryssland annekterade Krim 2014 har Nato stationerat armébataljoner med soldater från 14 medlemsländer i de baltiska länderna samt Polen.
4) Amerikanerna genomför flygövningar över Östersjön som svar på rysk aktivitet.
5) I Nato-högkvarteret planerar man för ytterligare 90 förband, som ska kunna sättas in inom 30 dagar från och med 2020.
6) En majoritet av Natoländerna har höjt sina anslag på senare år och 17 av 29 medlemmar är nu på väg att nå det mål som säger att 2 procent av BNP ska läggas på försvaret.

Men är det då rätt av Trump att höja rösten, att inte bara le vid diplomatiska tillställningar utan tala i klartext, att påpeka brister och svagheter hos de europeiska allierade som faktiskt påverkar Nato negativt?

Det är fel, menar såväl politiska som mediala etablissemang. Trump ska inte vara oförskämd och tala om verkligheten.

Han gör rätt, säger jag. Det är bra för västvärlden att Trump säger sanningar, även om de är obehagliga. Särskilt när han avslöjar europeiskt hyckleri. Européer pratar gärna om hot från Ryssland, men i handling gör man sig mer beroende av dem. Det är en säkerhetspolitisk välgärning när Trump öppet påpekar detta. Det är också hyckleri när Nato-länder är oroliga över Trumps krav, när de själva bryter mot löftet att tillhandahålla en robust försvarsbudget.

Jag tror Trump har riktat in sig på Tyskland och Angela Merkel, eftersom hon sagt att Tyskland inte tänker höja sin försvarsbudget till två procent av BNP. Det är Merkel som försvagar Europas säkerhet genom att svika de löften som Tyskland givit och undertecknat i avtal.

Att Trump är oförskämd nog att påpeka detta, är faktiskt riktigt uppfriskande. Det är underbart att se hur etablissemangen inte längre kan smita undan bakom ett moln av hycklande plattityder och diplomatiska leenden.