Stockholm Prides styrelse stänger ute partiet Medborgerlig Samling från festivalområdet.  Som skäl anges att ”Medborgerlig Samling inte till fullo lever upp till Stockholm Prides värdegrund”.

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling (MED) lämnade i maj in en ansökan om att få delta som utställare på Stockholm Prides/Europrides festivalområde Pride Park i augusti.  Flera frågor och påminnelser utgick innan beskedet till slut kom, som sa att MED utestängs från deltagande i festivalen, med hänvisning till Stockholm Prides ”värdegrund”.

– Stockholm Pride har begått ett gigantiskt misstag. MED är ett liberalkonservativt parti. I livsstilsfrågor är vi frihetliga och ställer oss helhjärtat bakom homo- och bisexuellas och transpersoners rättigheter, och vi är motståndare till all form av rasism och diskriminering, säger partiledaren Ilan Sadé i ett pressmeddelande.

På vilket sätt Medborgerlig Samling skulle bryta mot värdegrunden framgår inte av beskedet.

Ilan Sadé säger att Stockholm Pride visar sig vara en organisation som motverkar möten och meningsutbyten och som arbetar med utestängning som metod.

– Stockholm Pride visar genom beslutet att Priderörelsen i Sverige har blivit en ängslig, intolerant gruppering kapad av ett vänsteretablissemang.

Identitetspolitik
Han menar att det även är en bekräftelse på att Pride har ”misslyckats totalt med att arbeta inkluderande för alla inom HBT-gruppen”.

– Signalen är tydlig: Homo- och bisexuella och transpersoner som inte gillar identitetspolitik, men som däremot gillar yttrandefrihet och fri debatt, är inte välkomna på festivalen, säger Ilan Sadé.

MED kommer istället att genomföra ett eget arrangemang i Stockholm under Prideveckan.