Försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltar i ett flertal seminarier och intervjuer under Almedalsveckan. Dessutom undertecknar han partiledningens inlägg på DN-debatt idag.

På regeringens hemsida framgår att Hultqvist har elva programpunkter under Almedalsveckan, samtidigt anges inget program för varken finansminister Magdalena Andersson eller utrikesminister Margot Wallström.

Magdalena Andersson är i alla fall på plats, och när hon av Dagens Samhälle fick som en gliring fick frågan om hon vill bli partiledare, gav ett spontant svar som verkade ärligt: nej, det vill hon inte.

Det är nog en klok hållning. Andersson är alltför träaktig i debatter för att fungera genom TV-mediet som är så viktigt för en partiledare. Risken att hon blir en ny Anna Kinberg Batra är överhängande. En ledare måste kunna tala avspänt och okonstlat inför väljarkåren.

Margot Wallström är 63 år, vilket inte är någon ålder för europeiska eller amerikanska politiker, men i svenska partier går åldersbilan ungefär där. Dessutom har hennes bristande kompetens blivit uppenbar i uppdraget som utrikesminister. Man slarvar med UD-handlingar, gör oöverlagda uttalanden i känsliga frågor och stöter sig med båda parter i internationella konflikter.

Kvar då, bland undertecknarna av Socialdemokraternas programförklaring på DN-Debatt är då Stefan Löfven och Peter Hultqvist.

Löfven ser ut som att han längtar till valdagen, så att han får tala om att han slutar med politiken. Han har gjort sin värnplikt för partiet efter ledarkrisen med Håkan Juholt. Man får intryck av att han inte alls gillar partipolitik där man måste följa med vad som händer på en rad områden samtidigt. Han vill grotta ner sig i kollektivavtalsförhandlingar med en tydlig motpart. Uttalanden på uppstuds från motståndare eller medier verkar han avsky.

Så vem finns kvar som kan bli Socialdemokraternas partiledare? Ja, är inte Peter Hultqvist ett rimligt svar? Han har skapat sig respekt inom Försvarsmakten, även om försvaret inte alls är hemmaplan för S. Han är också respekterad i andra partier, något som gjorde att han kunde krångla sig ur haveriet kring Transportstyrelsens IT-skandal utan misstroendevotum emot sig.

Att han är distriktsordförande i Dalarna och därmed djupt förankrad internt i partiet är en stark pluspoäng. Man har nu haft flera partiledare som saknat det.

Kanske är det i Almedalen denna sommar som den blivande S-ledaren utkristalliserade sig.