GÖTEBORG. Årets Gothia cup har varit förhållandevis lugn, menar Leif Wetterskog, polisinsatschef. Men trots det ser det ut som om antalet anmälningar om sexuellt ofredande varit fler än tidigare år.
– Det är under förundersökning och sekretess och jag kan inte ge en rättvisande bild av det än, säger han.
Trots allt är polisinsatsledare Leif Wetterskog nöjd med att ordningsstörningarna blivit bättre, säger han.
Men man ser alltså inte ut att ha fått bukt med sexuella ofredanden.
– Vi har haft ett antal sexuella ofredanden, och det ser ut att ha varit fler än tidigare år. Men jag har inte fått sammanställningen och inte fått se åklagarens rubriceringar, säger han och ber att få återkomma med statistik.

Gothia Cup i Göteborg har just avslutats för detta året. Under en vecka har staden fyllts med 35 000 deltagare och det dubbla om man räknar ledare, funktionärer, föräldrar, turister och andra besökare.

30-tal personer omringade
För två år sedan fick Leif Wetterskog uppdraget att vara polisinsatschef för den stora internationella ungdomsfotbollscupen. Det hade då skett uppmärksammade sexuella ofredanden 2016, bland annat då en 36-årig tränare från ett afrikanskt lag tillsammans med ungdomsspelare omringade och sexuellt ofredade tre flickor i 15-årsåldern i folkhavet vid cupinvigningen. Killgänget som omringade tonårstjejerna bestod av ungefär 30 personer, och den 36-årige tränaren  ska ha varit drivande.
Tränaren åtalades senare och hela laget stängdes av.
– Det är ett beslut som man aldrig skulle ha velat ta. Men det känns som att det är rätt, sa Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson då till GP, samt att det var högsta prioritet inför nästa års turnering att fullständigt undvika att sådant här händer igen.
Lugnare
Sedan dess har man styrt upp med fler ordningsvakter och väktare. Polisens insatsledare Leif Wetterskog:
– Jag gick ut och analyserade vilka åtgärder vi kan vidta, polisen, arrangörer, kommuner, med flera aktörer, säger Wetterskog.
Förra året var också lite lugnare, menar han. Liksom i år.
– Men det var många förortsungdomar som åkte in för att fara omkring, som inte var där för fotbollen, säger han.

Polisen rapporterade under onsdagen att en flicka i 15-årsåldern ska ha blivit sexuellt ofredad av en man i 20-årsåldern. Händelsen ska ha skett vid 18-tiden vid Heden i Göteborg. Flickan kontaktade polis som efter spaning har gripit en man som inte ska ha varit en fotbollsspelare.

Det ska ha varit det första fallet av sexuella ofredanden under årets Gothia Cup, som alltså har följts av flera.