Många journalister suktar efter att bränderna ska göra klimatet till valfråga. Man tror att det ska gynna MP och missgynna SD. Utfallet skulle snarare bli precis tvärtom.

Lite varstans hörs journalister spekulera om inte skogsbränderna kan göra klimatfrågan till valfråga. Man längtar efter något som skulle flytta fokus från skjutningar, otrygghet och migrationsproblem. Senast ut är, naturligtvis, Aftonbladets ledarsida, som idag har rubriken ”SD:s klimatskeptiker är en fara för Sveriges skogar”.

Utöver det osmakliga i att försöka dra politiska poäng av att skogar för enorma värden brinner upp, är det sakligt sett en ganska korkad slutsats.

Blir bränderna och klimatet en valfråga har Sverigedemokraterna goda möjligheter att vinna en debatt på att partiernas politiska hållning blottläggs och blir mer kända i väljarkåren.

Miljöpartiets och Socialdemokratins största klimatsatsning är ju att lägga en miljard kronor på… elcyklar. Förutom den begränsade nyttan av sådana för statskassan kostsamma reformer, blir ju frågan: varifrån ska elen till cyklarna komma?

Miljöpartiet och Centerpartiet vill ju snabbstänga Ringhals kärnkraftsverk.

”Resultatet kan bli en instabil elförsörjning och beroende av rysk gas”, skriver Karin Pihl på Liberala Nyhetsbyrån idag.

Så elcyklarna ska i framtiden drivas med el producerad av smutsig och koldioxidskapande gas- och koleldning!

Snacka om att öka växthusgaserna. Just den sorts klimatpåverkande effekter som beskylls för att orsakar hettan och skogsbränderna.

Den som fullt ut är övertygade om dessa partiers analys av klimatförändringar borde alltså inte rösta på dessa partier, utan på Sverigedemokraterna som litar på teknikutvecklingen snarare än att vi alla måste ta på oss tagelskjortan och återvända till stenåldern.

Sverigedemokraterna är för miljöinsatsningar, men att de ska ske där de gör mest nytta. Klimatfrågan är global, och då bör rening ske där det skitas ner mest, snarare än att Sverige som redan tillhör de mest effektiva, skärper sina regler än mer.

I Almedalen sa Jimmie Åkesson på frågan om partiets klimatpolitik, att SD vill satsa på forskning och utveckling, exempelvis en forskningsreaktor i Oskarshamn. ”Vår roll i klimatfrågan är att leda den tekniska utvecklingen, snarare än att straffa människor”.

Klimat och energi är alldeles för viktiga ämnen för att överlåtas till dem som verkar se frågorna i närmast religiöst skimmer.

Om detta blir stridslinjen under de sista valrörelseveckorna, så lär det knappast missgynna SD.