I Tyskland har AfD gått om Socialdemokraterna som näst största parti i ny mätning. I Rumänien förlorar S positionen som största parti i annan mätning. Franska socialistpartiet kanske inte kommer in i Europaparlamentet i nästa års val.

Trots att Angela Merkels regering har stora interna konflikter om migrationspolitiken, har Socialdemokratin i Tyskland inte kunnat dra någon nytta av det. Tvärtom. Man förlorar nu sin ställning som näst största parti till Alternativ för Tyskland i mätning från INSA/YouGov.

Den socialdemokratiska rörelsens vagga stod i Tyskland och det tyska SPD har länge varit förebild för de socialdemokratiska partierna i Europa. Nu i juli får partiet bara stöd av 17 procent av de tyska väljarna. Och blir alltså inte ens näst största parti.

Samtidigt har den socialdemokratiska regeringen i Rumänien problem. De fick 45,5 procent av rösterna i senaste parlamentsvalet 2016. Nu får man i mätning från IMAS bara stöd av 28,4 procent och blir därmed inte längre landets största parti. Störst blir istället det nationaldemokratiska partiet PNL med 29,2 procent.

I Italien stärker de valvinnande partierna som bildade regering, EU- och invandringskritiska Femstjärnerörelsen och Lega, sin ställning i opinionen. I valet i våras fick de 50 procent tillsammans. Nu får partierna 59 procent i en mätning som publicerades igår. Det socialdemokratiska DP fick i valet 23 procent, men har på fyra månader minskat till 18,5 procent.

I Frankrike visar Ipsos att socialistpartiet PS, som en gång var premiärministerparti och vars presidentkandidater vann val, fått det lägst uppmätta stödet sedan partiets bildande i början på 1900-talet. Mätning inför Europaparlamentsvalet i maj nästa år visar att partiet bara får stöd av 4 procent, vilket skulle innebära att partiet som så sent som 2009 hade 31 EU-parlamentariker (mer än hela Sverige) inte får några alls i nästa val.