Almedalen har i mycket handlat om Sverigedemokraterna långt innan det blivit partiets egen dag. Först ikväll talar Jimmie Åkesson.

Så vad skriver medierna om partiet? Här är några kommentarer ur flödet.

Etablissemangens dumskallar
”Det verkar ha varit sverigedemokraternas dag hela veckan oavsett vilken partiledare som hållit sitt Almedalstal (…) Budskapet ’Fuck SD’ som duon Rebecca och Fiona spred i TV 4 var ett paradexempel på politik som ställningstagande, identitet och attityd. De befäste därmed sin egen korrekta position, stärkte de redan övertygade men alienerade resten, genom att framstå som etablissemangsstödda dumskallar. ”
Ann Charlott Altstadt, gästkolumnist i Göteborgs-Posten

Urstark
”Jimmie Åkessons formkurva: Urstark. Kan bli valets stjärna.”
Mats Knutson, SVT, betygsätter partiledarnas form

Därför vinner SD
”Under 100 år av svensk demokrati har svensk politik handlat om ekonomiska frågor, skatter, bidrag, arbetsmarknad och andra ekonomiska verktyg. (…) Tanken går ut på att konfliktlinjen i samhället går på det ekonomiska området – eller ”mellan arbete och kapital” om man vill låta lite högtravande. Sverigedemokraterna köper inte den samhällssynen. För SD handlar konflikterna i samhället [om] olika värderingar och kultur. [Andra partier] har inte samma nationalistiska grundvärderingar och därför har Sverigedemokraterna alltid övertaget.”
Karl Anders Lindahl, Nyheter24

Röst på SD försäkring mot ’generös’ migrationspolitik
”En betydande del av väljarkåren vill i dag se minskad invandring. Det avspeglas i hur både M och S i dag profilerar sig som anhängare av en restriktiv migrationspolitik. Samtidigt finns det bland många väljare tvivel kring de två regeringsbärande partiernas förmåga att i skarpt läge leverera den önskade politiken. För allt fler väljare har en röst på SD därför blivit ett sätt att försäkra sig om att det inte sker en återgång till Reinfeldtårens migrationspolitik.”
Svend Dahl, Blekinge läns tidning

SD kan luta sig tillbaka och låta de andra sju partierna göra jobbet
”De andra partierna har haft sina presskonferenser i det officiella tältet i Almedalen. Där har de, inför ackrediterade journalister, presenterat sina nyheter. Sverigedemokraterna däremot har hyrt in sig i en stor restaurang precis utanför parken. En liten scen, ett par rader med stolar där journalisterna fick sitta på rad – och som fond bakom: mängder av SD-klädda medlemmar och sympatisörer som beställde öl i baren och applåderade när partiledaren pratade. Nej, riktigt så brukar det inte gå till.”
Arne Larsson, Göteborgs-Posten

S var mer fosterländskt än SD
”… men att slå socialdemokratin när det kommer till fosterlandskärlek, det är nog ändå inte en så enkel sak att göra.”
Torbjörn Nilsson, Expressen tror inte att SD kan lägga beslag på folkhemmet som begrepp

Vi är ju nästan alla stämplade som rasister
”Om någon annan politiker i någon enstaka debatt tar sig an uppgiften att försöka granska SD:s politik slutar det ändå alltid med att Åkesson och hans anhängare är rasister. Den här pågående strategin fungerar inte.”
Lotta Gröning, S-kolumnist i Expressen