NORGE. Högt uppsatta profiler inom Fremskrittspartiet i Norge öppnar för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Partiet, som sitter i den norska regeringen sedan 2013, har tidigare haft en avhållsam inställning till SD.

Det är tidigare justitieminister Per-Willy Amundsen och stortingsrepresentant Christian Tybring- Gjedde som nu vill öppna upp dörren för ett samarbete med SD. I intervjuer med norsk media har båda två gått ut och sagt att skillnaderna mellan partierna inte är så stora. Utvecklingen är ytterligare ett framsteg för Sverigedemokraterna som länge har arbetat för att bygga upp sina relationer med andra likasinnade partier i Europa.

– De önskar bevara den svenska kulturen och gemenskapen, på samma sätt som vi önskar bevara den norska nationalstaten säger Christian Tybring- Gjedde.

Delade åsikter i partiet
På en fråga om vad Fremskrittspartiets medlemmar skulle tycka om ett samarbeta med SD svarar Tybring- Gjedde:

– Det kan säkert finnas olika hållningar i frågan. Jag tror att många i Frp ser att SD representerar en viktig politisk kraft i Sverige.

Partiledningen avvaktar
Det norska regeringspartiets ledning har tidigare avvisat ett samarbete med Sverigedemokraterna med bland annat hänvisning till man har en ekonomiskt liberal politik. Partiledaren Siv Jensen har bland annat i samband med valet 2014 framfört kritiska kommentarer om SD. I en intervju konstaterar gruppledaren Helge André Njåstad att en öppning gentemot Sverigedemokraterna inte är aktuellt just nu. Men att man pratar med alla partier via exempelvis Nordiska Rådet.

– Det är inte aktuellt för oss att ingå i ett förpliktande samarbete med Sverigedemokraterna nu. Vi pratar med alla och det är naturligt, i sakfrågor, vilket vi också bland annat gör i Nordiska Rådet med Sverigedemokraterna säger Njåstad.

SD fortsätter göra framsteg
Sedan tidigare samarbetar Sverigedemokraterna i organiserade former med Dansk Folkeparti och Sannfinländarna i Nordiska Rådet. Förra veckan gjordes ytterligare framsteg när bland annat brittiska konservativa regeringspartiets ledamöter i den europeiska parlamentsgruppen European Conservatives and Reformists (ECR), röstade för att Sverigedemokraterna skulle bli medlem. Det innebär att SD nu sitter i samma partigrupp som Tories, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna i EU-parlamentet.