ASYLAKTIVISM. Senast igår uppgav polisen att Elin Ersson inte begått luftfartssabotage. Men idag backar polisen efter att det står klart att privatpersoner kan anmäla den typen av brott, skriver DN. Nu är nu upp till åklagarmyndigheten att bedöma om Elin Ersson brutit mot några lagar. Samtidigt uppmärksammas att afghanen hon ”räddade” är en dömd kriminell.

Det har kommit in minst fyra polisanmälningar mot 21-åriga socionomstudenten Elin Erssons asylaktivism på flygplanet under måndagen, då hon vägrade sätta sig ner och tilläts förhindra en 52-årig kriminell mans utvisning till Afghanistan. En förundersökning om brott mot luftfartsförordningen har nu inletts.

Men det finns flera detaljer i historien. Den man som hon försökte ”rädda” från ”helvetet” och stanna i Sverige är en 52-årig afghan, dömd till fängelse för misshandel.

Erssons livesändning har gått viral och uppmärksammats av internationell media. Kända personer i Sverige har hyllat Elin Erssons sabotage som civilkurage. Som Advokatsamfundets Anne Ramberg, Liberala ungdomsförbundet, vänstern, Malena Ernman med flera. Vissa har jämfört hennes handlingar med Oskar Schindler, Rosa Parks och Raul Wallenberg.

Tänkte på brottsoffret?
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tillhör de som starkt kritiserar detta. I ett facebookinlägg skriver han:

”Den 52-årige man som asylaktivisten Elin Ersson stoppade utvisningen av var inte bara någon som fått avslag på en asylansökan. Det var en man dömd till 2 års fängelse på grund av en allvarlig misshandel. Fanns det någon bland alla tankelösa dygdsignalerare som stannade upp och tänkte på brottsoffret som fick motta den 52-årige utländska medborgarens slag?”

Kapa fångtransporter
Och i och med hyllningarna från Anne Ramberg med flera samt jämförelserna med Rosa Parks och Raul Wallenberg,skriver Hanif Bali att han undrar vad nästa steg är.

”Ska Anne Ramberg nu livesända när hon kapar kriminalvårdens fångtransporter och därefter gråter pga sin egen förträfflighet? Ska LUF börja organisera fängelseutbrytningar?”

Han kritiserar även journalister som under gårdagen ”sprungit till Elin Ersson och gjort sina hjältereportage”.

”Varför har ingen grävt i storyn bakom den 52-årige man som begått ett fruktansvärt brott? Varför har de inte intervjuat brottsoffret och frågat vad den tycker? Patetiskt.”