I egenskap av stabsassistent tjänstgör riksdagsledamoten Paula Bieler i hemvärnet under pågående släckningsarbete vid Kårböle i Ljusdals kommun, Hälsingland.

Paula Bieler skriver att hon är i ”gröntjänst” då hon deltar i det lokala ledningsarbetet, protokollför och loggar händelseutvecklingen, hemvärnets aktivitet och stabsmöten.

– Jag möter de hjältar, både civila och i tjänst, som trotsar rök och eld för att släcka, skydda, rädda och försörja.

– Fotot är taget i samband med att jag runt sju ikväll (torsdagskväll) gick av dagens pass. I bakgrunden skymtas röken från bränderna runt Kårböle. Strax efter att jag fotat anlände brandchefer nerifrån Danmark, som kört sedan fem imorse för att ta sig hit. Om ett par timmar väntas deras brandmän anlända. Under förmiddagen förstärkte som bekant Italienska flyg.

– Helikoptrar i luften, traktorer, tank- och släck ilar på marken. Brandmän, soldater, poliser, sjukvårdare. Tjänstemän från kommuner och myndigheter såsom Trafikverket. och frivilliga privatpersoner. Jag är djupt imponerad och oerhörd tacksam över alla som ställer upp. Från de som i åratal specialiserat sig på brandbekämpning till de bönder som med självklarhet erbjuder sig att timme efter timme köra upp och ner längs vägarna med sina traktorer som sprider vatten. Från logistikansvariga på MSB till de privatpersoner som samlat ihop och kört ut dryck och energi till våra samlingsplatser.

– Ni är så oerhört många som gör så oerhört många olika saker. Men ni delar denna självklara vilja att bidra, på vad sätt ni än kan, hur litet det än kan tyckas vara. Det går inte att sätta ord på hur glad jag är att ni finns.

– Ni är också en hel del som hört av er och frågat mig både om utvecklingen och om hur ni kan hjälpa till. Jag vill därför avslutningsvis än en gång hänvisa till främst Krisinformation.se, eftersom de i sin tur samlar både information om nuvarande läge och information om vart ni som vill hjälpa till ska vända er för att hamna rätt. Behoven varierar mellan olika platser och tider, och på det här sättet säkerställs att insatserna kan göra maximal nytta, avslutar Paula Bieler.