Den amerikanske FN-ambassadören Nikki Haley har givit en exklusiv intervju med den kristna TV-kanalen CBN News där hon öppenhjätigt talade om sin relation med president Trump och om hans utrikespolitik.

Nikki Haley beskrivs som en stigande stjärna i kretsen runt Donald Trump. När hon var guvernör i South Carolina 2011-17 gav hon i det republikanska primärvalet 2016 inte sitt stöd till Trump, utan till Marco Rubio. När Trump blev partiets presidentkandidat sa Haley att hon skulle rösta på honom, ”men inte var ett fan”.

Nu framstår hon som en i den inre kretsen av utrikespolitiska rådgivare till presidenten.

Hon får av CBN News frågan hur det är att ge råd till Trump.

– Visst, jag kan berätta. Jag träffade presidenten i en timme i morse. Det var en del av det jag sa som han kan ha gillat och vissa saker som han inte gillade. Men han frågar mig vad jag anser och jag ger honom mina ärliga svar och jag gör det privat.

Hon har en öppen och artig dialog med president Trump.

– Oavsett om han gillar eller inte gillar det jag säger är han respektfull, han lyssnar och vi har en dialog. Och det är vad alla borde önska av en president, att han är villig att höra också de dåliga nyheterna.

Programledaren kommer sedan in på det upptrappade ordkriget med Iran.

– Iran har erhållit sin legitimitet genom retorik. Man har skrämt européerna och andra som varit involverade i förhandlingar med vad man kan tänkas göra. Vi faller inte för det, säger Haley.

Hon försvarar Trumps tweet om att Iran ska akta sig för att hota USA igen.

– Presidenten låter dem veta att de inte borde kasta ut hot mot USA eftersom vi tar varje hot på allvar och Iran borde inte vilja se oss agera på dem. Om man vill komma till förhandlingsbordet och utarbeta ett nytt Iranavtal, finns vi här och är beredda att samtala. Men de kommer inte kunna hota oss till att göra det, svarar Haley.

När hon får frågan om Iran bråkar med fel president, svarar hon:

– Det gör de absolut.

Också Nordkorea får smaka på Trump-administrationens förhandlingstaktik. Haley och Vita huset väntar på och vill se en fullständig verifiering av kärnvapennedrustningen i Nordkorea.

– Jag tror att Nordkorea förstår budskapet. De gillar bara inte att höra det. Nordkorea måste förstå att det internationella samfundet inte ger efter. Vi kommer inte att lindra sanktionerna. Vi framför inga positiva besked förrän vi ser att de handlar i enlighet med de löften de givit om att avveckla kärnvapenprogrammet, och jag tror de har en del slutsatser att dra (soul serching to do)… Vi såg två ledare mötas och målet var att båda hade den politiska viljan att göra upp. Nu startar den tuffa delen, att verkställa.

När det gäller Ryssland svarade Haley att USA aldrig kommer att lita på Putin.

– Vi litar inte på Ryssland, vi litar inte på Putin, det kommer vi aldrig att göra. De kommer aldrig att bli våra vänner. Det är bara fakta.

Men samtidigt poängterade hon behovet av dialog.

– Oavsett om presidenten sitter ner med Nordkoreas diktator Kim eller med Putin, det är helt enkelt vad som behöver ske. Du kan inte nå fram till andra sidan om du inte har direkta konversationer, svarar Haley.

Men att så mycket av samtalen mellan presidenten och andra ledare har skett privat utsätts för kritik. Haley förklarar det med Donald Trumps ledarstil.

– Han gjorde det med Kim. Han gjorde det med Kinas president Xi. Det är hans stil, helt enkelt. Han tycker att han kan få ut mer av möten om han träffar dem mellan fyra ögon. Det är så han jobbar.

Haley menar att när regelrätta samtal kommit igång kommer uppläggen att förändras.

– Vi kommer att se framtida förhandlingar som kommer att omfatta flera personer, arbetsgrupper ska sättas samman. Men han anser att han först, för att skapa den rätta atmosfären inför förhandlingar, behöver träffa dem ansikte mot ansikte.