Socialdemokraterna profilerar justitieminister Morgan Johansson på Twitter genom att lyfta ett förslag som Kent Ekeroth framförde som Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson 2011.

På Twitter skrivs på Socialdemokraternas officiella konto:

”Idag går vi ut och säger att vi vill slopa straffrabatten för ungdomar i åldern 18-20.
– Morgan Johansson”

Det senaste året har Socialdemokraterna sagt att straffrabatten för unga som begår brott ska ”ses över”, medan man tidigare var emot några ändringar. Nu när valdagen närmar sig gör partiet en kovändning och vill se slopade rabatter.

Det är ett förslag som lades fram i riksdagsmotion 2011 med Jimmie Åkesson som första namn och Kent Ekeroth som andra namn. Det påpekar Ekeroth på Twitter.

I den Sverigedemokratiska kriminalpolitiska partimotionen som är daterad 4 oktober 2011 heter det:

”Det är även så att lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare måste reformeras. I Sverige idag blir en person myndig vid 18 års ålder, och i och med denna ålder ska han eller hon betraktas som fullt ansvarig för sina handlingar. Dock tar svensk lag ändå särskild hänsyn till personer som är över 18 år men under 21 år gamla. Detta förhållningssätt är orimligt eftersom de som är över 18 år är myndiga och därmed ansvariga för sina handlingar och därmed bör denna hänsyn upphöra.”

Socialdemokraterna har röstat emot detta förslag i riksdagen ett flertal gånger sedan SD kom in i riksdagen. Men nu har justitieminister Morgan Johansson tänkt om, mindre än två månader före valdagen.

Det är inte bara hyckleri och populism – i meningen att ändra sig och inta en ståndpunkt man egentligen är emot, men vet att väljarna stöder – utan något mer.

Socialdemokraterna gör allt för att få väljarna att uppfatta SD som extremistiskt. Det är skrämselpropaganda för hela slanten. Någon egen politik har man ju inte.

Men viktigast är att denna nya ståndpunkt från Morgan Johansson och Socialdemokratin i sig själv bevisar att SD inte är extremistiskt. Om så vore fallet skulle S inte känna behov av att kopiera sju år gammal SD-politik. Om S nu intar gamla SD-ståndpunkter, måste de ju själva ha blivit extremister, om nu SD skulle vara det.

Partipolitik måste ibland handla om taktik, men det fungerar bara om den utförs med finess, skärpa och inte innebär grundläggande värderingsförskjutningar för partiet.

Morgan Johansson och S missar grovt på alla punkter. Man intar den position man förut dömde ut som extremistisk, för att försöka vinna väljare. Men inget tyder på att partiet i grunden ändrat sin vänsterliberala ”snällism” i kriminalpolitiken, som innebär att man anser våldsverkare vara mer offer för samhället än de som utsätts för brott.

När taktik används på detta klumpiga, korkade och genomskinliga sätt, är risken stor att partiet inte bara misslyckas med att locka de väljare man riktat in sig på, utan också de väljare man hade kvar och som står för de värderingar partiet till helt nyss innehade.

Det här S-utspelet kan mycket väl komma att stärka SD, vars politik självfallet legitimeras när S stöder den, samt V, som är det parti som står kvar vid snällismen i kriminalpolitiken.

Grattis till utspelet, Morgan Johansson!