MORDBRÄNDER. Skogsbränder rasar, men även en rad misstänkt anlagda bränder, bland annat i Vara. Polisen ökar nu sin närvaro samt kraftsamlar för att lösa mordbränderna. – Man vet inte när det brinner nästa gång, säger en orolig boende till SkLT.

Samtidigt som skogsbränderna rasar fortsätter anlagda bränder att oroa befolkningen. Även flera av skogsbränderna och bränder som uppstått i markerna misstänks vara anlagda. Den senaste tiden har flera  bränder uppstått i Varatrakten och polisen misstänker är att det rör sig om mordbränder.

En industribyggnad har brunnit ner på Fabriksgatan i Vedum. Ytterligare en brand har utbrutit i Larv där ett klubbhus brann ner till grunden. Båda bränderna rubriceras som mordbrand. Under tisdagskvällen har två personer anhållits misstänkta för att ha startat en en brand vid Vedums skola. Larmet inkom strax innan 21-tiden. Enligt räddningstjänsten var man snabbt på plats vid skjulet då man hade en enhet i närheten efter den senaste tidens bränder i området. Trots att man kom dit i god tid hade skjulet börjat brinna rejält. Man fick dock snabbt kontroll på branden och såg till att den inte kunde sprida sig. 

– Då Vedum inte är så stort så är det självklart att man gör kopplingen till de tidigare bränderna, men än så länge är det alldeles för tidigt att sia om, säger Tomas Wärnefors vid Lidköpingspolisen till SkLT.

Oroliga boende
Bränderna i Vedum gör både turister och boende oroliga. För många känns det som om det bara är en tidsfråga innan det börjar brinna igen.

Polisen ökar nu sin närvaro i Vedum både med uniformerad och med civil personal.

– Vi är tacksamma för all hjälp vi får från allmänheten och tar gärna emot information, skriver lokalpolisområdeschef Fredrik Malm i ett pressmeddelande. 

Jobbar intensivt
Polisen skriver att man jobbar intensivt med att lösa och förhindra nya bränder. Det handlar om både utredningsåtgärder, spaningsinsatser och trygghetsskapande åtgärder. 
Spaningsledningen har även fått förtur i region Väst när det gäller tekniska undersökningar för att snabbt få resultat i utredningarna. 

Man samverkar även med kommunen och olika frivilliggrupper för att minska risken för fler bränder, skriver polisen.

Nyligen brann det även på flera ställen i bostadsområden i närliggande staden Skara, bränder som också misstänks vara anlagda, som Samtiden skrivit om tidigare. Tre våningar blev utbrända vid balkongerna och en kvinna fördes till sjukhus med rökskador.