Det är idag sju år sedan 77 personer dödades i bombattentat i centrala Oslo och massaker på Utøya. Deras minne hedrade statsminister Erna Solberg med att i regeringskvarteret avtäckt nationellt minnesmärke i form av en glasvägg med alla 77 namnen ingraverade. I eftermiddag sker minnesceremoni på ön.

Statsminister Erna Solberg (H) var en av talarna vid avtäckningen på förmiddagen. Hon påpekade att det fortfarande är många som lider av händelserna 22 juli 2011.

– Då blev vår demokrati angripen. Oskyldiga människor dödades i ett försök att krossa öppenheten, mångfalden och tilliten som präglar det norska samhället. Sju år låter länge, men många har en vardag som fortsatt präglas av 22 juli, sa Solberg, som också nämnde Erik Poppes Utøya-film som ett viktigt bidrag för att minnas terrorhändelserna. Hon tog också upp att en del överlevande blivit angripna i sociala medier.

– Flera av dem som överlevde terroristens kulor upplever nu ord som drabbar dem och som har till syfte att få dem att tystna. De som drabbas av hets och hat ska veta att de har oss alla i ryggen, slog Solberg fast, rapporterar Dagen.

Efter talen lästes namnen upp på de 77 personer som förlorade livet 22 juli, vilket gav starkt intryck på de närvarande, skriver Adresseavisen.

– Man skulle önska att det efter sju år skulle vara lättare att höra namnen, men jag tycker det gör lika ont varje gång de 77 namnen läses upp, sa Solberg.

Lisbeth Røyneland, som leder Stödgruppen för de drabbade 22. juli och som miste sin dotter i attacken, är glad över att minnesmärket nu kommit på plats.

– Detta är väldigt efterlängtat. Det har tagit långt tid. Det har gått sju år sedan angreppen, men äntligen får vi en nationell minnesplats. Det uppskattas väldigt mycket, sa hon till NTB.