ALMEDALEN. Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof berättar att Sverigedemokraterna inte kommer att stå med mössan i hand efter valdagen. – Vi har en gedigen lista klar, med saker vi kräver för att vara med i ett samarbete. 

Sverigedemokraternas höga opinionssiffror har lett till många spekulationer om hur ett regeringsbildning eller samarbete kan komma att se ut efter valdagen. Som ett av Sveriges största partier, som kan bli det allra största, kommer frågan ofta upp.

Partisekreterare Richard Jomshof att det har varit trögt för de andra partierna att vilja samarbeta med partiet, medan det ser helt annorlunda ut med SD:s systerpartier i Norden.

– Vi har våra systerpartier som lyckats hamna i regeringsställning eller som stödpartier. Men där har det varit en annan politisk diskussion, säger han i en intervju med Dagens Samhälle.

I Sverige däremot har det varit svårt att komma till skott.

– En förutsättning är nog att vi är så stora att de inte kan ignorera oss. Att man måste ta med oss i beräkningen, inte kan glömma bort att vi finns.

Inte lydig knähund
Men han ser att det kommer att bli så.

– Fast vi kommer inte vara en lydig liten knähund, vi kommer kräva massor av saker.

På frågan vad SD kommer att kräva, svarar han:

– Vi har tagit fram en gedigen lista på utredningar och lagförslag vi anser behöver göras.

Mer specifik vill han inte vara, mer än att det är många punkter och att de hör samman med SD:s kärnfrågor, migration och lag och ordning.

Vill samarbeta med M
Primärt vill SD samarbeta med M och KD.

– Moderaterna är det mest trovärdiga parti som närmat sig vår planhalva, säger han och tillägger:

– Vi är ett regeringsdugligt parti som kommer att ta ansvar för helheten.

Partiets historia
Innan Jomshof fick möjlighet att berätta om nuläget i svensk politik, fick han redogöra för hur han ser på SD:s ”problematiska historia”.

Förstår du de som tycker att det är ett problem att rösta på er? undrar reportern.

– Det där är orättvist och inte sant och vi står oss bra i jämförelse med exempelvis Socialdemokraterna på 20-30-40 talet.

Men det var ju väldigt mycket längre sen, menar reportern.

–  Det där är bara ett sätt att skjuta bort från sakfrågorna. Man måste kunna förhålla sig till nuet, säger Jomshof.

Kan du inte förstå att andra personer kan tycka att det är obehagligt? envisas reportern.

– Det där är bara ett tacksamt sätt att angripa oss. Vi har inte tvångssteriliserat någon enda människa medan S har tvångssteriliserat 65 000 människor.

Han tillägger:

– Vi har en journalistkår som inte är särskilt bevandrad i historia eller vill vara rättvis. Läser man det första partiprogrammet var det inte politiken i sig utan enskilda individer.