I sitt Almedalstal var Jimmie Åkesson jordnära och rakare än någon annan partiledare. Han vädjade till människors sunda förnuft istället för till känslor. Han vill göra något åt människors oro, snarare än att underblåsa dem.

Det har varit irriterande att höra de andra partiledarna spelade på känslosvall och rädslor genom att skrämma med nazister och extremister. Jimmie Åkesson sa det enda rimliga: ”Är det så att man använder våld som metod, det kan vara nazister, kommunister, anarkister, islamister, då har man ingen plats i demokratin – då ska man sitta i fängelse!”

Med detta sagt kunde han utveckla sitt budskap om nationalism på ett sätt som var både tydligt och rationellt. Först hyllade han fotbollslandslaget även om de just förlorat kvartsfinalen i VM mot England.

”Det känns helt okej. Vi har ett helt fantastiskt landslag, som mot alla odds har gjort något helt fantastiskt. De är värda en stor applåd.”

Sedan citerade han Jan Björklund (L) som sagt att han är livrädd för nationalismen.

”Björklund måste ju förstå att nationen har varit helt grundläggande för hur vårt samhälle har utvecklats. Han hade inte varit den han är, hade inte haft någon militär utbildning om det inte varit för nationalismen, för då hade det inte funnits något Sverige att försvara.”

Åkesson kunde också knyta fotbolls-VM till definitionen.

”Utan nationalism hade det inte funnits något fotbolls-VM, för det hade inte funnits några nationer. Och vad är det som gör att vi kollektivt, över hela landet, har firat, jublat och i dag gråter vi en skvätt över Sveriges öde i VM? Jo, vi gör det därför att vi är en nation. Vi känner tillhörighet.

De här elva gubbarna som kämpat på plan i blågula tröjor har gjort det för sitt land, för sin nation. Och vi sluter upp bakom dem. Det är nationalism.

Om Jan Björklund hade fått bestämma hade det här inte funnits. Då hade blågult inte spelat i VM. Vi hade fått heja på Europa. Andreas Granqvist hade inte varit lagkapten. Jag har lite svåt att föreställa mig samma entusiasm kring det. Möjligen hade Björklund suttit hemma på kammaren och jublat.”

Åkesson visade att han tar människors oro för brottslighet på allvar och om att han vill upprätta trygghet på riktigt.

”När staten har misslyckats, så måste staten ta sitt ansvar. Därför vill vi utöka rotavdrget så att det även omfattar nyinstallation av larm i hemmet.”

Visst är det en liten sakfråga, men den demonstrerar att Sverigedemokraterna tar människors oro för inbrott på allvar, och erbjuder en lösning i det läge samhället nu befinner sig i.

Han ställde massinvandring mot välfärden och har inget emot att Stefan Löfven vill göra valet till en folkomröstning om välfärden.

Åkesson ser sitt parti som garanten för att svensk politik ska läggas om efter valet och bryta med den misslyckade politik de gamla partierna fört.

”Vi är garanten för att de andra partierna aldrig någonsin igen kan ta Sverige tillbaka till den totala kravlösheten som rådde i decennier.”

Kort sagt, Åkesson talade om vardagliga problem och verkliga lösningar, därtill på ett både lättsamt och konkret sätt. Det var jordnära, tydligt och engagerat. Det handlade om de verkliga skiljelinjerna i politiken inför valet. Det mest relevanta talet i Almedalen denna vecka.