TERRORISM. Sex högt uppsatta IS-terrorister har oskadliggjorts i Syrien av USA:s militär. Fyra av dem planerade terrorattack i Sverige, skriver USA:s militärkommando Centcom i ett pressmeddelande.
Dessa högt profilerade IS-terroristers död har hindrat Islamiska Staten från att genomföra extern planering av terrorattacker, med målen Saudiarabien, USA och Sverige, skriver man i pressmeddelandet.
Terroristerna har dödats i bombningar mellan 24 april och 24 juli.
Den USA-ledda koalitionen i Syrien slog till den 12 juni mot Simak, en person kopplad till förberedelser av en attack i Sverige. Ytterligare två individer associerade till den planerade Sverigeattacken, Abu Awf och Abu-Quddamah, dödades 24 juni, samt en fjärde medlem ur attackcellen för Sverige, Sharif al-Ragab, dödades den 26 juni, uppger Centcom.
En belgisk IS-terrorist som rest från Belgien, Soufiane Makouh, som kom till Syrien för att planera attacker mot USA och dess allierade, dödades 24 april.
En syrienbaserad IS-medlem, Munawwar al-Mutayari, som planerade attacker i Saudiarabien, dödades 24 april.
– Med sina konventionella styrkor under hård press i Syrien försöker Daesh desperat att förbli relevanta genom operationer som hotar all världens nationer, säger brigadgeneral Brian Eifler, ledare för den USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve.
Han fortsätter:

– Koalitionen och dess partners kommer att fortsätta förvägra Daesh en säker tillflykt i Syrien och Irak och kommer att störa terroristgruppens möjligheter till planering, koordinering och utförande av attacker mot världens nationer.

Säkerhetspolisen i Sverige har inga kommentarer till uppgifterna, uppger Expressen.