ÖREBRO. En fjärde man har begärts häktad misstänkt för mord i samband med  skjutningen i Vivalla förra veckan. Mannen har tidigare varit i Syrien och deltagit i strider för IS. Det talas om mycket grovt våld.  – Jag blir inte förvånad att de dyker upp i de här sammanhangen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Det var förra tisdagen som polis ryckte ut till området Vivalla efter flera larm om skottlossning. Två män var så skadade att de senare avled. Sedan tidigare sitter tre män, 15, 20 och 31 år gamla häktade misstänkta för mord. Alla inblandade har koppling till gängkriminalitet.

En fjärde man har nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen har tidigare varit i Syrien och deltagit i strider för terrororganisationen IS. Mannen som är i 30-årsåldern är även tidigare dömd för brott.

Flera personer har berättat om att mycket grovt våld användes när den ena personen mördades, att han blev han misshandlad till döds.

Magnus Ranstorp, terrorforskare, säger att han inte är förvånad över att en IS-återvändare häktats.

– Jag kan inte uttala mig om skuldfrågan men definitivt. De som har rest ned till konfliktområdet har tränats i att döda och sett mycket grovt våld. För IS handlar det om att förnedra fienden så mycket som möjligt genom att stympa armar och ben och halshugga i avskräckande syfte, säger han.

– Oavsett vad som har hänt nu så drar det här upp att få som varit nere och stridit döms för sina handlingar.

Vivalla i Örebro är ett så kallat särskilt utsatt område, som haft en av landets mest omfattande radikalisering och terroristrekrytering. Uppåt ett 30-tal personer från Vivalla har rest till Syrien och anslutit sig till IS eller annan terrororganisation som kämpar för samma mål, att etablera en islamisk stat. Dessa är de fall som är kända. Ett tiotal har återvänt till Vivalla, enligt Ranstorp.

Magnus Ranstorp menar att lagstiftning inte har ändrats i tid för att underlätta myndigheternas arbete med att hantera återvändare.

Första kull återvändare
Mannen var en av de första terrorresenärerna från Örebro. Enligt uppgift reste han hösten 2013 och anslöt sig då till en grupp som gick med i IS när de utropade sitt kalifat. Han kom tillbaka till Örebro för några år sedan, samtidigt blev det känt att två av hans bröder tros ha stupat i strid. Mannen vårdades på sjukhuset i Örebro efter hemkomsten med vad som antas vara krigsskador.

Mannen frihetsberövades under fredagen men nekar till brott.

Åklagaren vill inte kommentera IS-kopplingen.

– Jag kommenterar ingenting kring personen förutom att han begärs häktad misstänkt för mord, säger åklagaren Krister Petersson.

Skottskadade fördubblats
Samtidigt rapporterar TT att antal skottskadade har fördubblats på några år. En ung man som träffats i överkroppen är en typisk skottskadad patient i Sverige idag, en patientkategori som är liten men växande. Antalet skottskadade ökar på riksnivå, 2014 noterades 154 fall medan siffran för 2016 var 263, vilket är den senaste tillgängliga siffran.

Från 2015 till 2017 fördubblades antalet skottskadade som fick vård i Malmö. Förra året var antalet 44. Siffran ser ut att bli likartad i år då antalet det första halvåret var 24 skottskadade, enligt SR Ekot.