ISLAMISERING. Det är högsäsong för omskärelse på pojkar. Tre om dagen hinner man med på skönhetssalongen Laser Beauty Way Clinic i Linköping. Man gör ingreppen på så små barn som nyfödda. 

Skönhetskliniken Laser Beauty Way Clinic i Linköping utför omskärelse på pojkar. Det finns information om att de utför ingreppet på deras hemsida. Kliniken gör också andra mindre kirurgiska ingrepp. Kirurgen Rasheed Karim Rishad utför ingreppet som kostar cirka 4 000 kronor. Det sker med lokalbedövning och tar mellan en och en och en halvtimme att utföra.

– Vår kirurg har arbetat i sex år på Motala Lasarett tidigare och gjort ingreppen där, säger en kvinna med viss brytning på kliniken, som svarar på frågar om ingreppet.

Hon berättar att man även tidigare, för några år sedan, utförde ingreppen eftersom man hade en läkare som kunde utföra dem.

– Sedan slutade han och då väntade vi några år.

Men nu har man en ny läkare sedan oktober, november.

Högsäsong
Det är högsäsong på sommaren att utföra ingreppet.

– Vi gör tre ingrepp per dag. Sommar är högsäsong, då barnen har sommarlov, berättar kvinnan i receptionen.

Vilken åldersgräns har ni?

– Upp till 13 år.

Men det finns ingen lägre åldersgräns. Man kan göra det från nyfödda och uppåt. De flesta som gör ingreppet är åtta – nio år, enligt kliniken.

– Då fattar de vad det handlar om. Innan det, från 1 till 5 år kan de vara rädda.

Hon betonar att man på kliniken inte tvingar något barn som visar rädsla.

– Nej, då kan vi inte utföra det. Vi har haft flera som har fått vända tillbaka.

Tillåtet
Omskärelse av pojkar under 18 år är tillåtet enligt lag sedan 2001 om det utförs av legitimerad läkare med smärtlindring och betryggande hygien.

Svenska landsting har tidigare utfört könsstymningar, eller omskärelse, på pojkar. Sverigedemokraterna har motionerat sedan minst 2012 om att förbjuda landsting och regioner att utföra ingreppet.

Skador
Barnläkaren Mats Reimer skrev 2015 i Dagens Medicin att ”trots att förhållandevis få späda pojkar genomgår omskärelse (egentligen rituell förhudsamputation) i den kommun där jag arbetar så ser jag en del skador. Sårinfektion, ärrbildning som kommer påverka erektionen, meatusstenos, komplikationer till ingreppet är inte helt ovanliga. Vi som jobbar med barns vård och skydd är emot manlig könsstympning: Barnombudsmannen, Vårdförbundet, barnkirurgerna, barnläkarna, Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.”

Ologisk lag
Reimer skriver vidare att det har kommit riksdagsmotioner både från höger och vänster som yrkat på ett förbud mot omskärelse av pojkar tills de nått en tillräcklig mognad för att själv kunna fatta beslutet. ”Nuvarande svensk lag är så ologisk att större pojkar måste ge sitt medgivande till ritualen medan de späda som inte kan tala för sig inte behöver lyssnas till.” 

Vid omskärelse av en liten pojke tas ungefär en cm lång bit av förhuden bort. Socialstyrelsen uppskattar att 2000-3000 omskärelser av pojkar görs i Sverige varje år. De flesta görs av religiösa eller kulturella skäl. Enligt judisk tro ska omskärelse ske tidigt (åttonde dagen). Muslimska pojkar omskärs ibland också tidigt men ofta långt senare.