GÖTEBORG. Vågen av halsbandsrån mot äldre i Göteborg fortsätter.  Men nu har polisen även anhållit fyra personer samt fått ett bättre signalement. Man utesluter inte att de misstänkta kan knytas till flera brott.

Fyra personer har anhållits misstänkta för grov stöld efter att en man i 70-årsåldern fått sin halskedja avryckt i Göteborg, enligt GT. Mannen befann sig på Frölunda Torg när en yngre man började dansa närgånget runt honom. Sekunderna senare ryckte den yngre mannen av en halskedja. Offret upptäckte dock stöldförsöket och kunde återta kedjan samt larma polis.

Under onsdagseftermiddagen kunde sedan fem personer gripas misstänkta för brottet. Halsbandsryckaren och ytterligare fyra personer kunde identifieras med hjälp av övervakningskameror och greps sedan i närområdet.

Den femte personen är minderårig och har därför omhändertagits av en annan myndighet. Det är oklart om de misstänkta kan knytas till fler brott, men enligt polisen stämmer signalement och tillvägagångssätt överens med andra anmälningar om halsbandsryckningar.

Ytterligare ett rån idag
Men rånen fortsätter. Strax innan klockan nio idag skedde ännu ett rån då en kvinna, född 55, blev rånad i Tuve. Tillvägagångssättet var liknande. En okänd man sprang fram till kvinnan och ryckte av henne halsbandet.

Mannen sprang sedan vidare till en väntande blå skåpbil av äldre modell. I bilen fanns ytterligare en person och bilen försvann sedan från platsen.

I sin händelserapport skriver polisen: ”Hon uppger att mannen var mörkhyad, mörkhårig, smal, ca 20-25 år, ca 165 cm lång. Iklädd t-shirt och svarta byxor. Han talade engelska.”

Polisen åkte till brottsplatsen och söker nu vittnesuppgifter kring händelsen, gärningsmännen och bilen.

– Denna gång fick vi ju ett bra signalement både på gärningsmannen och medgärningsmannen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till Expressen.

Tidningen väljer dock att utelämna uppgiften att gärningsmannen är ”mörkhyad”.

Flera larm
Halsbandsrån har plågat Göteborg under en tid. Många larm har kommit in om att personer ryckt halsband av människor på olika platser. De inträffar så ofta som 1-2 gånger om dagen, enligt Göteborgspolisen.

Det är främst äldre som blivit drabbade. Gärningsmännen väljer gärna de som går med rullator.

Vädret påverkar
Efter det senaste rånet på torsdagsmorgonen har polisen sina teorier om skäl till den senaste tidens många incidenter, skriver Göteborgs-Posten.

– Dels så beror det på vädret då många går lättklädda med smyckena synliga, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst, och tillägger att värdet på guld är rätt högt i nuläget.

Tidigare i veckan gick polisen ut med en uppmaning till alla om att överväga ifall man verkligen ska bära halsband. Stefan Gustafsson poängterar dock att det aldrig är offrets fel att rånen begås.