Frankrike vann fotbolls-VM, men när de flesta gick ut för att fira passade ”ungdomar” på att krossa skyltfönster, plundra, misshandla och råna.

När det franska landslaget vunnit WM-finalen mot Kroatien med 4-2 tidigt på söndagskvällen gick miljoner fransmän ut för att fira segern.

Men vissa utnyttjade den uppkomna situationen för att tillgripa våld, plundra och vandalisera. Inte bara i Paris utan i många franska städer.

Mängder med fönsterrutor utefter mäktiga Champs-Elysées krossades och butiker plundrades.

Uppemot ett tusen bilar vandaliserades under natten.

Journalister attackerades i staden Rouen sedan de vägrat att radera video över våldsamheterna och tvingades uppsöka sjukvårdspersonal, rapporterar Daily Express.

Huliganer kastar flaskor och stenar. Fotbollsfirarna tvingas fly via sidogator, rapporterade Le Figaro i Twitter.

Jeanne d’Hauteserre, som är lokalpolitiker i Paris, konstaterade: “Festen är förstörd på grund av några ligister”.

Omkring 100.000 poliser kommenderades ut på gatorna, liksom 44.000 brandmän. Fler än 500 personer arresterades under natten.

Genomgående har medierna tonat ned upploppen och vilka som begår dem. På samma sätt som svenska medier kallar de som dömts för mordbrand mot synagogan i Göteborg för ”ungdomar”, även om det handlar om islamistiska antisemiter, kallas nattens våldsverkare i Frankrike för ”ungdomar”.

Mellanösternhistorikern Daniel Pipes kommenterar upploppen: ”Franska medier tonar ner omfattningen av våldet och undviker nogsamt att nämna förövarnas etniska bakgrund, de beskrivs som ungdomar.
Åter ser vi hur de sex P-na döljer känsliga nyheter. Men kommer folket att förstå ändå?” Med de sex P-na menar han: politiker, press, polis, präster, professorer och åklagare (prosecutors).