EU vill stoppa Sveriges nuvarande gränskontroller och provtagningar för import av lantbruksdjur. Därmed riskerar svenska djur att drabbas av fler smittsamma och dödliga sjukdomar, varnar Lantbrukarnas Riksförbund.

EU-kommissionen ska i veckan fatta beslut om att Sverige måste upphöra med gränskontrollerna från 2021.

Hittills har svenska djuruppfödare använder betydligt mindre antibiotika jämfört med många andra länder inom EU eftersom vi har ett starkt djurskydd. Men antibiotikaförbrukningen riskerar att öka om gränserna öppnas och sjukdomarna börjar spridas även här enligt LRF.

– Vi är ju bland de bästa i världen på att använda lite antibiotika till våra djur på grund av att vi varit noga med både djurhälsa och smittskydd och haft en bra gränskontroll i landet, säger grisbonden och LRF:s vice ordförande Åsa Odell till SVT.

När EU nu kräver att Sverige ska slopa gränskontrollerna och obligatoriska tester på lantbruksdjur är risken stor att Sverige får en utveckling som liknar kontinenten, med fler smittsamma och dödliga sjukdomar. Nötdjur kan drabbas av exempelvis paratuberkulos och grisar av PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome). Virussjukdomar som är mycket smittsamma.

LRF kritiserar EU för att prioritera handel med levande djur över gränserna istället för att säkra djurskyddet inom länderna.

– Det handlar ju om att andra länders första intresse är att de vill att det ska vara så enkelt som möjligt att sälja djur över gränsen medan vi i Sverige har en otroligt restriktiv hållning för det är bara då vi kan begränsa och kontrollera sjukdomarna, säger Åsa Odell.

Regeringen har inga avsikter att upprätthålla gränskontrollerna. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) meddelar att Sverige kommer att upphöra med gränskontrollerna så som EU vill.

– Det finns ju ett beslut som säger att vi inte får göra på det sättet och då försöker vi hitta andra metoder för att förhindra att de här sjukdomarna ska komma in i Sverige.

LRF anser att regeringen inte slaviskt behöver följa EU:s påhitt.

– Vi ska inte vara rädda för att inte följa EU-lagstiftningen till punkt och pricka, säger Odell.

Enligt EU är gott djurskydd en osund konkurrensfördel som Sverige måste göra sig av med. I EU-harmoniseringens namn måste djuren här bli lika sjuka och fulla med antibiotika som i Europa.