SVERIGE BRINNER. Ansvariga för svenskt skydd och beredskap erkänner att man inte klarar ut situationen. 52 bränder rasar just nu i landet, varav flera är utom kontroll. På en extrainsatt pressträff erkände Dan Eliasson, MSB:s generaldirektör att man inte  kommer att klara släckningsarbetet. – De största bränderna kommer inte kommer att gå att släcka innan vädret slår om, vilket kan dröja veckor.

– Situationen är mycket allvarlig och den kan försämras väldigt snabbt, fortsätter Dan Eliasson på pressträffen tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

– Det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger Eliasson.

Samt att man förlitar sig på hjälp från EU.

Statsministern menar att man efter bränderna är släckta ska göra utvärderingar.

– Jag bedömer redan nu att vår beredskap kommer att behöva stärkas ytterligare på grund av extremt väder, säger Stefan Löfven.

Evakuerats
Läget är värst i Härjedalen, Dalarna och Hälsingland, särskilt Ljusdals kommun. Där brinner respektive 65 km2, 30 km2 och 120 km2. 255 personer har tvingats lämna sina hem, 100 fastigheter har evakuerats, enligt Svt.

Europeiska länder har skickat plan och fler plan och helikoptrar är på väg för att hjälpa till med släckningsarbetet. Från Italien är 2 plan redan på plats, 2 från Frankrike är på väg samt 8 helikoptrar från Norge, 5 från Tyskland och 1 från Litauen. Det kan också bli från Danmark och andra Europeiska länder.

Nato
Flera av frågorna från journalister handlade om vad regeringen och MSB har gjort och inte gjort, bland annat varför man inte tagit hjälp av Nato. Flera av Natos medlemsländerna har tillgång till särskilda system för att till exempel vattenbomba skogsbränder med hjälp av transportflygplan. Sverige är ett av Natos partnerländer men Sverige har inte begärt hjälp via dess krissamordningscentral.

Nato har Herkulesplan med kapacitet på 10 000 liter. Har ni bett Nato om hjälp? frågar en journalist.

På det svarade Eliasson att man får stöd från EU, långsiktigt och med vattenbombning. Man har inte bett Nato om hjälp, men det är inte uteslutet längre fram.

Har ni begärt hjälp från Försvarsmakten?

– Jag har begärt allt de har.

Och vad svarade de?

– Vi får allt de har.

Mer  konkret svarade Eliasson inte på frågorna, utan upprepade i huvudsak att ”diskussioner pågår”, samt att det är EU man förlitar sig på.

– Det pågår diskussioner om fler flyg.

Sverige har inte någon nationell räddningstjänst. Vad har det för betydelse? undrar en journalist.

– Nu förlitar vi oss på EU, säger Eliasson, men menar att man behöver se över den nationella beredskapen efter att bränderna är släckta.

Det var även budskapet från Stefan Löfven.

– Först ska vi släcka bränderna och sedan ska vi utvärdera, säger han.

Nedtyngda räddningstjänster
De talade om det krävande arbete som försvarsanställda, frivilliga och de nedtyngda räddningstjänsterna gör. Men att det inte räcker.

– Räddningstjänsten är inte dimensionerad för en sådan komplicerad och allvarlig situation, konstaterade MSB-chefen.

– Slangar, pumpar, ledningssamordning, ingenting räcker, fortsätter han och att därför MSB nu går in med hjälp.

Något många frågar sig är varför regeringen och MSB varit så senfärdiga. Det är också allmänt känt att man måste kväsa eld i ett tidigt skede för att inte skogsbränder ska hamna utom kontroll. Det tar lång tid att flyga in plan från andra länder och när dessa anlänt behövs det ytterligare tid för att ge piloterna vila. Sveriges försvar har helikoptrar som inte sattes in i ett tidigt skede.

Inte beredskap
Regeringen har inte sett till att Sverige har ett ordentligt beredskap. Framför våra ögon ser vi tydligt hur bristfälligt skydd och beredskap har hanterats i vårt land. Det för regeringen karaktäristiska hanterandet: för sent och för lite, passivitet och att ingen tar ansvar, blir plågsamt tydligt, när landet bokstavligen står i lågor.

Detta utöver alla andra problem som har accentuerats i sommar, som skjutningar, våldtäkter och mord.

Under natten har ytterligare dödliga brott rapporterats. En man i 20-årsåldern anträffades död natten till fredagen i Hagfors. Två personer, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern togs in till förhör och är nu anhållna misstänkta för mord, rapporterar Svt.

Svt konstaterar även att Sverige har nio döda i skottlossning sedan den 18 juni.