I sitt Almedalstal kämpade Kristdemokraternas partiledare hårt för att göra sitt parti relevant. Om det hängt på talet hade det kunnat lyckats, men det partipolitiska landskapets förändring ligger henne i fatet.

Det började trögt med mycket skåpmat, men efter 28 minuter kom hon loss, Ebba Busch Thor.

– Vi lovar faktiskt inte allt till alla. Det får kristdemokrater ibland att låta som tråkiga nej-sägare … Vi säger nej och är stolta över det. Vi säger nej för att senare kunna säga ja. Ja till satsningar på sjukvården, ja till patrullerande poliser, ja till nya äldreboenden.

– Nu är det valrörelse och det är många som lovar mer, därför skulle jag vilja passa på att lova lite mindre. Får vi vara med och bestämma, kommer Sverige att satsa mindre på eller helt att slopa: kommunala skrytbyggen, subventioner till byggherrar, låtsasjobb som extratjänster, bidrag till fackavgifter, avgiftsfria museer, och vi kommer att säga nej till alla dessa miljöpartistiska gottepåsar som bidrag till elcyklar och subventioner till miljöguider.

– Gratis inträde på Moderna museet i Stockholm får faktiskt vänta tills vi tagit hand om vårdköerna. Du ska kunna lita på välfärden.

Här fångar Busch Thor det som är kärnan i politik: att prioritera. Jag är så evinnerligt trött på politiker som lovar allt till alla, och därmed inte uppfyller något. Och det är värre än så. Politiker som inte förstår att man måste prioritera låter kärnan i välfärdsstaten förfalla, medan man kastar pengar på mediala jippon.

Så har det varit länge nu. Sverige behöver politiker som ser till verklighetens behov, snarare än till partiets behov av ett klatschigt pressmeddelande.

Och hon fortsatte att leverera tunga och väsentliga poänger.

– Det finns inget bättre sätt att bygga Sverige starkt än att stötta familjer och föräldrar. Där finns kravlös kärlek och kärleksfulla krav. Där fostras nästa generation att respektera sig själva, men också att respektera andra.

– I dagens politik ser man inte familjens betydelse, för den är helt förblindad av socialism… Vänstern är mer fokuserad på att stoppa flickor från att leka med dockor, om de så vill, än att kämpa för fler pedagoger i förskolan. Man tycker det är viktigare att kräva kvotering, än höjda kvinnopensioner. Det oroar mig att det här vänstertänkandet har fått fäste inom delar av liberalismen.

Här är Busch Thor tydligt konservativ. Och det i en tid då allt fler väljare ser sig som höger och i mätningar visar att man har mer konservativa värderingar än de flesta riksdagspartier.

Men det finns tre problem. Många har svårt att lita på KD, eftersom det finns intern splittring om man ska vara konservativa eller stå för ”snällism”. Ett andra problem är att Sverigedemokraterna är tydligare och täcker upp mycket av dessa värderingar. Ett tredje skäl är att med tre block i riksdagen förlorar KD positionen att vara dem som kan häva de borgerliga upp till egen majoritet.

I denna valrörelse har vi tre partier som kan falla för spärren – KD, MP och L. Frågan är om inte tre-blocks-dynamiken kan fälla flera av dessa.